În perioada verii, ne bucurăm de o mulțime de fructe delicioase, dar pentru că acestea se coc rapid, ajungem să le aruncăm deoarece avem impresia că nu mai sunt bune pentru consum.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

6 August 2021

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Fructele prea coapte pot fi consumate

Cu excepția cazului în care acestea sunt mucegăite sau au un miros neplăcut, majoritatea fructelor prea coapte sunt sigure pentru consum. Este adevărat că ele pot fi mai puțin apetisante vizual, deci rămâne întrebarea: cum le putem consuma cu plăcere? Vestea bună este că nu trebuie să le aruncăm. Așa că, în loc să contribuim la cantitatea de alimente irosite în fiecare an, hai să vedem ce putem face cu ele și cum le putem utiliza în rețete delicioase.

Iată 3 deserturi cu fructe prea coapte care trebuie încercate neapărat:

1. Smoothie-uri cu fructe prea coapte gata porționate la congelator

Cea mai la îndemână rețetă pentru a folosi fructele prea coapte este smoothie-ul. Modul de preparare este foarte simplu: adăugăm fructele în blender, punem un pic de lapte, iaurt sau suc și avem rapid o băutură potrivită pentru zilele de vară. Pentru simplitate noi recomandăm proporția o cană de lichid la o cană de fructe, dar cantitatea de lichid poate varia după preferință.

Chiar dacă smoothie-urile sunt un mod ideal de a consuma fructele prea coapte, ce ne facem dacă nu putem să le consumăm pe toate în timp util? Soluția este simplă: congelarea. Putem să punem o parte din fructe la congelator, porționate în pungulițe. Stocăm la frigider doar fructele, iar lichidele se adaugă proaspete, doar în momentul preparării.

Iată un exemplu de fructe pe care le-am putea păstra la congelator pentru un smoothie delicios:

• 1/2 cană piersici feliate (sau alt fruct cu pulpă moale)
• 1/2 cană zmeură (sau alt fruct mai zemos: căpșuni, cireșe, afine, mure, nectarine, pepene, kiwi, ananas)
• 1/2 cană bucățele de papaya, mango, măr, conopidă (sau alt fruct/ legumă mai tare)

Conopida înghețată conferă smoothie-ului o consistență cremoasă și o textură groasă.

2. Prăjitură crocantă cu fructe sau Crumble

O altă idee practică pentru fructele care nu mai sunt atât de apetisante de consumat este să le adaugăm într-o prăjitură. Aceasta este o rețetă extrem de simplă, care transformă orice fruct într-un desert uimitor.

Ingrediente pentru umplutura de fructe:

• 6 – 7 căni de fructe, suficiente pentru a umple o tavă medie (de exemplu: cireșe, vișine, piersici, nectarine, caise, prune, pere)
• 100g – 200g zahăr granulat (în funcție de dulceața fructelor)
• 1 până la 3 lingurițe de suc de lămâie proaspăt stors
• 1 până la 3 linguri de amidon de porumb (în funcție de suculența fructelor)
• 1 linguriță mix de condimente măcinate, cum ar fi scorțișoară, ghimbir sau nucșoară (opțional)

Ingrediente pentru topping/crumble:

• 120g făină
• 100g zahăr brun
• 1 linguriță praf de copt
• 1/2 linguriță scorțișoară măcinată (opțional)
• 1/4 linguriță sare
• 115g unt nesărat, la temperatura camerei

Mod de preparare:

Încălzim cuptorul la 190°C și pregătim o tavă de copt de 22x22cm sau 28x18cm, unsă cu unt.

Pentru umplutura de fructe: Dacă este necesar, îndepărtăm frunzele, semințele sau alte părți necomestibile și tăiem fructele în bucăți mici. Le punem apoi într-un castron mare și le amestecăm ușor cu sucul de lămâie, amidonul de porumb și mixul de condimente. Folosim mai mult zahăr și mai puțin suc de lămâie dacă fructele nu sunt prea dulci (cum ar fi murele), și mai puțin zahăr, dar mai mult suc de lămâie, pentru fructele dulci (cum ar fi piersicile și prunele).

De asemenea, utilizăm mai mult amidon de porumb pentru fructele foarte suculente (cum ar fi prunele) și mai puțin pentru cele ferme (cum ar fi merele).

După omogenizare, se toarnă umplutura de fructe în vasul de copt.

Pentru topping/crumble: Combinăm într-un castron mare făina cu zahărul, scorțișoara, praful de copt și sarea. Tăiem untul în câteva bucăți mari și îl aruncăm peste ingredientele uscate. Folosind degetele sau o furculiță, combinăm untul cu ingredientele uscate până se formează firimituri mari.

Împrăștiem uniform amestecul rezultat peste fructe și punem tava la cuptor, până când zeama fructelor clocotește în jurul marginilor, iar toppingul este ferm la atingere, cca 30-35 de minute.

Se lasă la răcit cel puțin 15 minute înainte de servire.

3. Sorbet de fructe prea coapte

Sorbetul de fructe este răcoritor și foarte ușor de preparat. Vom avea nevoie de numai 3 ingrediente:

Ingrediente:

• 225g fructe (de exemplu: afine, zmeură, cireșe, piersici, nectarine, caise, banane)
• 3 – 4 linguri sirop de zahăr, nectar de agave, sirop de arțar sau suc de portocale (dacă vrem să fie mai puțin dulce)
• suc de lămâie (opțional)

Mod de preparare sirop de zahăr:

Trebuie să curățăm fructele de coajă, să le tăiem în cuburi și apoi să le înghețăm pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de pergament (întindem fructele într-un singur strat, nu le aruncăm unele peste altele, astfel încât să nu înghețe într-o singură masă solidă).

Odată înghețate, le putem păstra în pungi la congelator. Pentru fructele mai mici, cum ar fi zmeura și murele sau afinele, nici măcar nu trebuie să le tăiem, le putem îngheța întregi.

Când vrem să preparăm sorbetul, trebuie doar să scoatem fructele din congelator, le punem într-un robot de bucătărie sau într-un blender cu funcție de zdrobirea gheții, pulsăm pentru a zdrobi fructele în bucăți mici și adaugăm siropul treptat pentru a crea un amestec fin.

Din 225g de fructe congelate vom obține o porție generoasă de sorbet sau 2 porții mai mici.

La final, putem adăuga opțional și sucul de lămâie. Se servește imediat.

2 IDEI BONUS

4. Gem de casă

Prepararea gemului nu trebuie să fie o muncă laborioasă. Putem face un borcănel de gem doar din fructele pe care le avem deja, în mai puțin de o oră. Mai ales dacă fructele alese sunt prea coapte. Acest gem se păstrează cel mai bine în frigider, iar cei mici vor fi superîncântați să îl servească la micul-dejun!

Ingrediente:

• 2 căni de fructe tocate (căpșuni, zmeură, afine, piersici etc.)
• 3/4 cană zahăr granulat
• 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors

Mod de preparare:

Spălăm și tăiem fructele mărunt, apoi le combinăm cu zahăr și le zdrobim. Punem piureul de fructe într-o cratiță, adaugăm sucul de lămâie și fierbem totul la foc mic. Amestecăm compoziția cu o lingură de lemn până când fructele sunt suculente și zahărul s-a dizolvat.

Se amestecă frecvent, până când rezultă un gem gros, de culoare închisă.
Transferăm apoi gemul într-un borcan sterilizat, iar după răcire îl punem la frigider.

Gemul poate fi păstrat în frigider timp de până la 2 săptămâni sau congelat până la o lună (înainte de consum, acesta se decongelează peste noapte la frigider).

5. Dressing de fructe pentru salată / Vinegretă

Chiar dacă vorbim mai mult de deserturi, am adăugat mai jos și o idee bonus pe care vă sfătuim să o încercați.

Dacă fructele și-au pierdut deja prospețimea, le putem servi cu succes și într-o salată. Punem fructele (de exemplu: căpșuni, portocale, zmeură, avocado) într-un blender, adaugăm puțin ulei de măsline, oțet, ierburi și condimente. Mixăm până obținem un sos omogen și dressing-ul este gata – perfect pentru o salată, mai ales atunci când adaugăm niște nuci sărate sau brânză.

Vinegretă cu zmeură – Adaugăm într-un borcan piure de zmeură (cu cât este mai lichid, cu atât mai bine), ¼ cană de ulei de măsline, ⅔ cană de oțet balsamic, 1 lingură de miere, ½ linguriță de sare și puțin piper proaspăt măcinat. Punem capacul și agităm bine. Vinegreta este gata!

Descoperă și alte rețete speciale prin care poți reduce cu succes risipa de alimente >> Gătim cu respect

Vizitează Lidl.ro

Cum mai putem să evităm să aruncăm fructele?

Pentru a nu ajunge în situația de a rămâne cu prea multe fructe trecute de vremea lor, care într-adevăr nu pot fi consumate, trebuie să învățăm cum se depozitează corect acestea. În același timp, cu cât suntem mai creativi în bucătărie și încercăm diferite rețete, cu atât vom reuși să evităm risipa de alimente.

Pentru  a afla ce fructe trebuie păstrate separat, ce fructe nu trebuie depozitate în frigider sau care pot fi ținute la o temperatură mai scăzută, vă încurajăm să citiți sfaturile din secțiunea #RețetaResponsabilă de pe site-ul Lidl.

Vizitează Lidl.ro