Și ție ți se întâmplă să gătești prea mult de sărbători? Nu ești singura sau singurul!

Nu te stresa dacă ai vopsit prea multe ouă, dacă ai împăturit prea multe sarmale sau dacă legumele pentru aperitiv nu le fac cu ochiul musafirilor și rămân pe platou. Le poți refolosi super simplu și creativ pentru a avea noi feluri de mâncare și pentru a reduce risipa alimentară! Elena Zagaican, redactor Desprecopii și mamă, ne dezvăluie 3 tips&tricks pentru a refolosi preparatele rămase de sărbători!

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La cumpărături

PUBLICAT LA

28 Aprilie 2023

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

3 idei pentru a evita risipa alimentară care pot fi puse în practică oricând, nu doar de sărbători

Dacă de Paște ai vopsit mai multe ouă decât s-au putut mânca, le poți folosi creativ în salatele tale preferate (orientală, Americană, Caesar sau ou cu avocado). Iată și alte câteva idei rapide de moduri în care poți refolosi ouăle fierte:

Salată de ouă: taie ouăle în cuburi și le amesteci cu maioneză, muștar, sare și piper după gust. Poți adăuga și alte ingrediente, cum ar fi ceapă verde sau castraveți murați.
Sandwich cu ouă: feliile de ou fiert le poți folosi pentru a face un sandwich delicios, adăugând ingrediente cum ar fi salata verde, roșii, castraveți, carne sau brânză.
Ouă umplute: taie ouăle pe jumătate, scoate gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, sare și pune amestecul înapoi în ouă. Poți decora cu ardei iute sau pătrunjel.
Curry cu ouă: taie ouăle în sferturi și le amesteci cu un sos de curry și legume, precum mazăre și cartofi.
Tocană de ouă: pune ouăle tăiate într-un sos de roșii și adaugă condimente după gust. Poți adăuga și legume, cum ar fi ardei și ceapă.

Poți completa meniul cu o porție de chiftele cu ouă și cartofi, renumitele scotch eggs sau chiar ouă umplute cu pate de ficat, pastă de pește, brânză sau avocado.

Congelează preparatele

Știm că ai petrecut multe ore în bucătărie pentru a prepara cele mai delicioase sarmale și cea mai gustoasă friptură, iar vestea bună este că ele se pot congela și decongela ulterior – ori de câte ori ai poftă de un meal festiv și foarte rapid.

De fapt, ești chiar în avantaj dacă congelezi sarmalele gătite, pentru că acestea rezistă mai mult, iar în loc să le arunci, te poți bucura oricând de ele fără să mai parcurgi pașii aceia consumatori de timp: împăturirea și fierberea sarmalelor o zi întreagă.

Supe creme din legume

Chiar dacă musafirii nu au reușit să mănânce toate legumele proaspete oferite de tine la aperitiv, iată că nimic nu se pierde, totul se transformă și poți realiza cu ajutorul legumelor rămase o varietate de supe creme din legume.

Există multe legume care pot fi folosite pentru a face supe creme delicioase. De exemplu, se pot face supe creme din:

Morcovi – pot fi combinați cu ceapă, usturoi, cartofi și ghimbir.
Conopidă – poate fi combinată cu cartofi, ceapă și brânză cheddar.
Dovlecei – pot fi combinați cu ceapă, usturoi, cartofi și ierburi aromatice.
Roșii – pot fi combinate cu ceapă, usturoi, ardei gras și busuioc.
Broccoli – poate fi combinat cu ceapă, usturoi, cartofi și brânză cheddar.
Mazăre – poate fi combinată cu ceapă, usturoi, cartofi și ierburi aromatice.
Cartofi dulci – pot fi combinați cu ceapă, morcovi și ghimbir.
Fasole – poate fi combinată cu ceapă, usturoi și condimente.
Ardei gras – poate fi combinat cu ceapă, morcovi și roșii.
Sparanghel – poate fi combinat cu ceapă, cartofi și ierburi aromatice.
Ciuperci – pot fi combinate cu ceapă, usturoi și smântână.
Năut – poate fi combinat cu ceapă, morcovi și condimente.

Și poate faci și o plăcintă cu brânză din lactatele rămase la aperitiv, nu?

Cozonac rămas după sărbători? Poate deveni un tort delicios

Dacă invitații nu au mai putut și cozonac, însiropează-l, adaugă crema preferată și transformă-l într-un delicios tort.

Refolosirea resturilor de la sărbători (dar nu numai) te poate ajuta să găsești noi rețete și idei pentru a pregăti mâncăruri gustoase și sănătoase. Poți crea sandwich-uri, salate, supe sau alte feluri de mâncare din resturile de carne, legume și alte alimente. De asemenea, economisești bani și protejezi mediul (deoarece alimentele care ajung la groapa de gunoi emit metan, un gaz cu efect de seră care este de 25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon).

Alege să ai grijă. Și de tine, și de cei dragi, și de mediul înconjurător

Descoperă o mulțime de rețete delicioase care pot fi realizate doar cu ingredientele rămase, în secțiunea Rețeta Responsabilă de pe Bucataria.lidl.ro. Aici vei găsi o mulțime de propuneri de rețete care te vor inspira să îți folosești ingredientele într-un mod nou și să îți surprinzi familia sau prietenii cu preparate delicioase și inedite. Încearcă-le acum și fă din fiecare masă o aventură culinară creativă și sustenabilă!