Se întâmplă ca de multe ori să găsești în frigider câteva resturi alimentare care te pot salva atunci când vrei o gustare sau, pur și simplu, nu ai suficient timp la dispoziție pentru a pregăti un nou fel de mâncare. Ce ușurare!

Chiar dacă ai mereu în plan să pregătești mâncarea în cantitatea necesară pentru o masă, ținând cont de numărul de persoane din familie, se poate întâmpla ca planul inițial să nu se potrivească cu cel din bucătărie. Nu reușești să aproximezi așa cum trebuie cantitățile necesare și pregătești mai multe porții de mâncare. Ce faci în această situație? Prima variantă este să consumi, alături de ceilalți membri ai familiei, același preparat, două seri la rând… însă gustul parcă nu mai este același și, în plus, poate ai sau aveți poftă de altceva.

Atunci când alegi să gătești un fel de mâncare versatil (cum ar fi un pui fript la cuptor cu o garnitură de legume sotate, orez sau cartofi copți și salată), cu aromă flexibilă, perspectiva de a consuma resturile cinei de ieri devine puțin mai atractivă. Motivul principal pentru care majoritatea oamenilor fac atât de multă risipă de alimente: gătesc prea mult și nu refolosesc resturile în alte preparate.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

27 Ianuarie 2022

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Însă, vestea bună este că de cele mai multe ori poți transforma cu ușurință resturile din ziua precedentă în ceva complet nou. Înainte de a-ți prezența 5 idei de rețete pe care le poți pregăti refolosind resturile din ziua precedentă, îți vom dezvălui și 5 moduri prin care poți preveni risipa resturilor alimentare.

Nu arunca resturile alimentare

Indiferent dacă mănânci acasă sau la restaurant, nu lăsa resturile alimentare să se irosească. La restaurant, dacă nu ai reușit să consumi toate preparatele pe care le-ai comandat, cere să ți se pună restul de mâncare într-o cutie, la pachet. Iar acasă, după fiecare masă, împachetează resturile și pune-le în frigider după ce toată lumea s-a săturat. Nu uita să refolosești resturile într-un preparat nou, cât mai curând posibil.

Congelează resturile alimentare

Congelează preparatele rămase în porții de o persoană pentru a le consuma în altă zi. Îți vei mulțumi atunci când ai un program încărcat și nu ai timp să gătești. Doar asigură-te că etichetezi recipientul, astfel încât să nu găsești după prea mult timp un borcan misterios, înghețat care necesită un act de curaj pentru a-l dezgheța.

Gătește doar cât consumi

Dacă nu îți e pe plac ideea de a consuma resturile alimentare din ziua precedentă, încearcă să le eviți potrivind cantitatea de mâncare pe care o gătești sau pe care o cumperi cu cea pe care o consumi. Folosește un calculator de porții când gătești, mai ales dacă încerci ceva nou.

Reinventează resturile

Fii creativ în bucătărie. Resturile de legume sunt ușor de combinat în feluri de mâncare noi. Reinventează cerealele și carnea în orez prăjit, piureruri și supe.

Vizitează Lidl.ro

Folosește-ți creativitatea în bucătărie și nu irosi nimic

Știai că poți folosi resturile vegetale în omlete, pastele rămase într-o salată, iar restul de pui prăjit, tăiat bucățele, într-o supă? Sau că din roșiile prea coapte și pâinea un pic uscată vor ieși niște bruschete delicoase?

Ei bine, pe lângă aceste idei, te încurajăm să citești și sfaturile din secțiunea #RețetaResponsabilă de pe site-ul Lidl. Acolo vei găsi nu numai idei de a refolosi alimentele într-un mod nou și interesant, dar și sugestii utile prin care poți combate cu succes risipa de alimente.

Vizitează Lidl.ro

Cina de azi, prânzul de mâine

Salvarea resturilor de la cină este o modalitate rapidă de a avea un prânz delicios a doua zi. Pune resturile într-un recipient de dimensiuni potrivite și salvezi timpul pe care l-ai fi petrecut în bucătărie ziua următoare, pregătind prânzul. Dacă nu există suficientă mâncare pentru un prânz complet, împachetează o gustare suplimentară sau pune alături o garnitură.

Fii creativ/ă cu resturile și vei fi pregătit/ă pentru toată săptămâna

Nu este nevoie de magie pentru a transforma resturile de la cină într-o nouă masă gata pentru prânzul de mâine sau chiar o gustare sănătoasă. Iar pentru a-ți veni în ajutor, îți prezentăm 5 rețete pe care le poți pregăti refolosind resturile alimentare.

1. Supă de cartofi copți

Indiferent dacă sunt copți sau fierți, poți transforma cu ușurință cartofii într-un preparat nou-nouț. Cartofii copți își pot găsi o nouă viață într-o supă cu legume, groasă și cremoasă cu brânză Colby.

INGREDIENTE:

  • 3 cartofi copți sau fierți în coajă
  • 40 g unt
  • 1 ceapă medie
  • 1 litru supă de legume
  • 1 ceapă verde, tocată
  • 300 ml lapte
  • smântână
  • parmezan ras
  • ceapă verde sau chives
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

În recipientul unui blender, combină 1 cană de supă și coaja fiartă de cartofi. Procesează la viteză mare până se omogenizează. Topește apoi untul într-o tigaie și călește ceapa până se înmoaie, apoi adaugă cartofii cubulețe, parmezanul, supa, laptele, sarea, amestecul de la blender și laptele.

Se aduce la fierbere pentru 30 de minute, apoi se mixează într-o supă cremă cu ajutorul unui blender.

Se servește cu smântână în fiecare bol, se presară deasupra chives sau ceapă verde tocată și piper negru proaspăt măcinat.

Opțional: Dacă dispui de câteva felii extra de bacon în frigider sau ai niște crutoane, poți oferi supei extra savoare!

2. Budincă de paste cu spanac, la cuptor

În mod sigur, reîncălzirea unui castron de spaghete cu puțin sos deasupra este o modalitate de a face față resturilor de paste, însă poate simți nevoia de o aromă diferită. În fața acestei dileme, nu este mai bine să încerci ceva nou? Pentru început, folosește spaghetele sau alt tip de paste fierte rămase de la cină pentru a face această budincă care are un gust foarte asemănător cu lasagna.

INGREDIENTE:

  • 250 g brânză ricotta
  • 1 ou
  • 250 ml sos marinara
  • 500 g spanac congelat
  • 4 cești de paste fierte
  • 1/2 linguriță busuioc proaspăt tocat
  • 1/2 linguriță oregano proaspăt/uscat tocat
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper
  • 60 g mozzarella

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul timp de 15 minute, la 375°C. Sparge oul într-un bol, adaugă brânza ricotta și sosul marinara și combină-le amestecând cu o lingură de lemn. După ce ai dezghețat spanacul în cuptorul cu microunde sau la temperatura camerei (urmând instrucțiunile de pe pachet), elimină apa din spanac și pune spanacul în bol, peste compoziția cu ricotta.

Adaugă pastele fierte, busuiocul, oregano, sarea și piperul. Se amestecă cu lingura de lemn până la omogenizare, apoi se transferă într-o tavă unsă. La final, presară deasupra mozzarella.

Budinca se coace 25 – 30 de minute, până când brânza se topește și începe să se rumenească frumos. Când este gata, se lasă la răcit puțin înainte de servire. Poftă bună!

3. O salată plină de arome cu pui sau curcan

Nu îți face griji dacă ai rămas (din nou) cu jumătate de pui (sau curcan) rotisat ori preparat la grătar, neconsumată. O vinegretă simplă cu bacon și muștar și carnea de pui/curcan mărunțită vor da unei salate aroma perfectă pentru un prânz sau o cină ușoară și gustoasă.

INGREDIENTE:

  • 4 felii de bacon
  • 2 linguri oțet din cidru de mere
  • 1 lingură muștar Dijon
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 1 pungă mix de salată
  • 2 căni carne de pui/curcan mărunțită (fără piele)

Mod de preparare:

Într-o tigaie, rumenește feliile de bacon la foc mediu timp de 5 până la 6 minute, apoi transferă-l pe un prosop de hârtie pentru a se scurge de grăsime. Păstrează însă 1 lingură de grăsime rezultată de la bacon din tigaia unde au fost rumenite feliile.

Cu un tel de sârmă, mixează într-o cratiță la foc mediu oțetul cu muștarul Dijon, uleiul, sarea și piperul. Se ia de pe foc imediat după ce dressing-ul s-a încălzit bine.

Pune salata într-un castron mare de servire, toarnă dressing-ul fierbinte, amestecă bine, apoi adaugă carnea și amestecă din nou. La final, se presară baconul sfărâmat.

4. Un super desert cu pâinea care se apropie de pierderea prospețimii

Nu lăsa pâinea să ajungă la gunoi. Refolosește-o într-un mic dejun desert sau gustare,  pe care copiii o vor adora.

INGREDIENTE:

  • 250 g brânză ricotta parțial degresată
  • 6 linguri zahăr
  • 65 g nuci pecan sau nuci
  • câteva stafide
  • 1/2 linguriță extract vanilie
  • 4 felii groase de pâine veche sau 2 jumătăți de baghetă
  • 2 ouă
  • 250 ml lapte
  • 1 lingură unt nesărat
  • 1 lingură ulei vegetal

Mod de preparare:

Într-un castron mediu, amestecă ricotta cu 3 linguri de zahăr, nucile tocate grosier, stafidele și vanilia până se combină bine.

Cu un cuțit mic și ascuțit, taie un buzunar în fiecare felie de pâine, tăind o fantă orizontală de-a lungul marginii inferioare a bucății. Se pune umplutura de ricotta în buzunare, împărțind-o uniform; apasă ușor marginile pâinii pentru a sigila umplutura.

Într-un castron mare, puțin adânc, bate ușor ouăle și laptele. Înmoaie pâinea umplută în amestecul de ouă, acoperind părțile laterale complet, absorbind tot amestecul de ouă.

Apoi, încălzește untul și uleiul la foc mediu-mic, într-o tigaie. Adaugă pâinea umplută și rumenește-o timp de cca 4 minute pe fiecare parte. La final se presară zahărul rămas și se servește fierbinte cu dulceață, sirop de arțar, miere, sos de ciocolată sau chiar înghețată!

5. Budincă specială cu orez

Să recunoaștem, cui nu îi rămâne un surplus de orez atunci când prepară o mâncare? Dar numai cerul este limita când vine vorba despre a-l refolosi în salate, preparate cu orez prăjit și chiar deserturi, precum budinca de orez. Avem o rețetă specială de budincă cu orez pentru tine.

INGREDIENTE:

  • 25 g pudră de cacao
  • 100 g zahăr brut sau brun
  • un vârf de sare
  • 330 ml lapte
  • 1 linguriță vanilie
  • 3 ouă
  • 500 g orez fiert
  • opțional stafide sau merișoare deshidratate

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul timp de 15 minute, la 350°C. Utilizează lingura de lemn pentru a combina într-un bol pudra de cacao, zahărul brun și sarea.

Adaugă aproximativ 1⁄4 cană din cantitatea inițială de lapte (dar nu trebuie să măsori) și amestecă până la omogenizare.

Sparge ouăle, adaugă vanilia și restul de lapte în bol, apoi amestecă pentru a combina bine totul.

La final încorporează orezul și stafidele sau merișoarele, și toarnă budinca în tava de copt. Se va coace timp de 30 până la 45 de minute. Se lasă să se răcească 5 minute înainte de a fi savurată.

Tu ce rețetă dintre cele 5 plănuiești să pui în practică? Începe să arăți de astăzi puțină dragoste resturilor tale alimentare și vei contribui în mod esențial la reducerea risipei. Pentru un viitor mai bun al tău, al copiilor tăi și al celor din jur.