Compostul este un material organic care poate fi adăugat în sol pentru a ajuta plantele să crească. Resturile alimentare și deșeurile din curte reprezintă în prezent mai mult de 30% din ceea ce aruncăm, dar în schimb, ar putea fi compostate. Producerea compostului păstrează aceste materiale în afara depozitelor de deșeuri, unde ocupă spațiu și eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră.
Compostul necesită 4 ingrediente de bază:
Resturi brune (bogate în carbon) – acestea includ materiale precum frunze uscate, ramuri și crenguțe. Ele permit fluxul de aer în toată grămada de compost și furnizează energie organismelor.
Resturi verzi (bogate în azot) – acestea includ iarbă tăiată, deșeuri vegetale, resturi de fructe și zaț de cafea. Resturile verzi oferă proteine și umiditate organismelor. Pentru a începe grămada, este sigur să adaugi aceeași cantitate de material brun ca și cel verde.
Apă – Umezeala permite organismelor să se deplaseze și să digere materialul. Când ai cantitatea potrivită de apă, grămada de compost va avea aceeași consistență ca un prosop sau un burete umed.
Oxigen – Permite organismelor să supraviețuiască, păstrând în același timp grămada de compost fără mirosuri urâte. Acesta este motivul pentru care compostul trebuie întors (aerisit) – dacă materialele nu sunt expuse aerului, acestea vor începe să se descompună anaerob, ceea ce miroase îngrozitor și nu rezultă un compost bun.
Compostul în interior
Dacă nu ai spațiu pentru o grămadă de compost în aer liber, poți composta resturile în interior folosind un tip special de coș de gunoi, pe care îl poți cumpăra de la un magazin local de articole de fierărie, magazin de consumabile pentru grădinărit sau îl poți crea singur. Nu uita să ții evidența a ceea ce arunci. Un coș de compost administrat corespunzător nu va atrage dăunători sau rozătoare și nu va mirosi urât.
Compostul ar trebui să fie gata în două până la cinci săptămâni.
Grămada de compost ar trebui să aibă o cantitate egală de resturi brune și verzi.
De asemenea, ar trebui să alternezi straturi de materiale organice din particule de dimensiuni diferite.
Compostul în curte
- Selectează un loc uscat și umbros lângă o sursă de apă pentru grămada sau coșul de compost.
- Adaugă resturi brune și verzi pe măsură ce sunt colectate, asigurându-te că bucățile mai mari sunt tocate sau mărunțite.
- Umezește materialele uscate pe măsură ce le adaugi.
- Odată ce grămada de compost este creată, amestecă resturi de iarbă verde tăiată și alte deșeuri verzi – îngroapă deșeurile de fructe și legume sub 10 cm de material de compost.
- Opțional: acoperă partea superioară a compostului cu o prelată pentru a-l menține umed. Când materialul din partea de jos este închis și bogat în culori, compostul este gata de utilizare. Acest lucru durează de obicei între două luni și doi ani.
Ce se poate composta: fructe și legume, coji de ouă, filtre de cafea din hârtie, pliculețe de ceai din hârtie, coji de nuci, ziar mărunțit, carton, hârtie, iarbă, plante de apartament (doar să nu fie bolnave), fân și paie, frunze, rumeguș, așchii de lemn, bumbac și lână, păr și blană.
Ce NU se pune în compost: citrice, ouă, plante bolnave, fecale, oase, ulei, lactate, carne, gazon, plante tratate cu pesticide, metal, sticlă, plastic, cenușă.