O listă de cumpărături bine organizată te ajută să fii eficient la cumpărături, să ai parte de un meniu echilibrat și să previi risipa alimentară. În plus, vei putea să și economisești, deoarece nu vei mai cheltui bani pe alimente ce nu le vei mai consuma.

Lista de cumpărături te poate ajuta să știi exact ce ai de cumpărat și să-i aloci o sumă aproximativă. Iată sfaturile noastre:

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

21 Decembrie 2021

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Știai că pe aplicația NuMaiAruncaMancare.ro poți organiza o listă de cumpărături? Chiar mai bine, având telefonul mereu la îndemână, îți va fi mult mai ușor să treci pe listă un produs alimentar, în loc să cauți un pix și hârtie.

Pe lângă listele de cumpărături care rămân salvate în aplicație, ai la dispoziție un calculator de porții foarte util, care te ajută să estimezi mai bine cantitatea exactă de produse de care ai nevoie, în funcție de numărul de persoane, pentru fiecare preparat pe care ți-ai propus să îl gătești.

În plus, în aplicație poți avea și liste cu ce produse ai în frigider și să primești notificări când urmează să expire. Acestea sunt utile deoarece te ajută să eviți să arunci mâncarea pentru că ai uitat termenul de valabilitate, și cu toții știm cât de ușor se poate întâmpla acest lucru.

Lucruri care te pot ajuta la crearea listei de cumpărături:

• Este important să știi ce ai in frigider și cămară. De 2 ori pe lună, scoate tot din frigider. Spală frigiderul și împrospătează-l cu bicarbonat și uleiuri esențiale. Cu ocazia asta, fă și inventarul produselor alimentare.
• Înainte de a concepe sau ajusta lista de cumpărături, verifică produsele din cămară. Vezi ce ai deja, ce meniu poți crea pentru următoarele zile și care sunt alimentele de care mai ai nevoie.
Pasul următor: dacă produsele existente acoperă două sau trei zile din săptămâna următoare, pentru restul zilelor întreabă membrii familiei ce ar dori să fie în meniu, pentru ca toată lumea să fie fericită.
• Un alt pas pe care trebuie să îl ai în vedere în pregătirea listei sunt și reducerile de care ai putea beneficia la cumpărături. Poți verifica aplicația Lidl Plus pentru a vedea care sunt ofertele și cupoanele pe care le ai la dispoziție, iar dacă sunt produse care ți-ar fi utile, încearcă să adaptezi meniul și lista de cumpărături și în funcție de acest lucru..

Nu uita să verifici săptămânal cupoanele și ofertele pentru a profita de extra reduceri. Iar când mergi la cumpărături, scanează cardul digital la casa de marcat, pentru a beneficia de avantaje suplimentare.

Listele realizate în aplicația de telefon pot fi foarte utile, deoarece poți avea mai multe liste de cumpărături (de weekend, de concediu, pentru cursul săptămânii sau doar cu produsele esențiale) dar le poți, de asemenea, copia și refolosi, nu trebuie să le începi de fiecare dată de la zero.

Elena Santos, redactor în cadrul proiectului Numaiaruncamancare.ro ne-a povestit cum își pregătește ea lista de cumpărături înainte să meargă la supermarket. Astfel, a pregătit o listă de cumpărături scurtă în care a trecut produsele de care are nevoie pentru următoarele două zile, ținând cont de meniul planificat, de produsele pe care le are deja și pe care le mai poate folosi. Urmărește videoul pentru a afla cum îți poți organiza lista de cumpărături, pentru a reduce risipa alimentară. 

Cam atât pentru astăzi, dar te asigurăm că urmează mai multe sfaturi Tips&tricks la supermarket. Până atunci, citește în continuare 6 greșeli pe care le poți face adesea când mergi la cumpărături și încearcă să le eviți pe cât posibil. Pentru tine, pentru cei din jur și pentru mediul înconjurător.