Termenul de valabilitate al produselor alimentare a fost creat pentru protecția consumatorului și a sănătății publice. Din păcate, modul în care consumatorul citește și interpretează eticheta nu este întotdeauna cel potrivit. Înțelegerea greșită a termenului de valabilitate poate duce la aruncarea alimentelor încă bune pentru consum.

De aceea, în cadrul acestui articol îți explicăm care este modalitatea corectă de a citi informațiile de pe ambalaj cu privire la data de expirare sau perioada de valabilitate. Vei înțelege mai bine termenul de valabilitate al produselor, astfel încât să îți gestionezi în mod corect și eficient frigiderul și cămara și să arunci mai puțină mâncare.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

17 Februarie 2021

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Înainte să achiziționăm un produs, trebuie să citim întotdeauna eticheta

Termenul de valabilitate este stabilit de către producător și reprezintă limita de timp până la care un produs îşi păstrează caracteristicile specifice inițiale ce sunt indicate pe etichetă, atunci când sunt respectate regulile de transport, depozitare, păstrare, utilizare și consum. Pentru produsele alimentare acesta reprezintă data limită de consum (i).

Înainte să achiziționăm un produs, trebuie să citim întotdeauna eticheta și să ținem cont de acest termen de valabilitate. În plus, trebuie să respectăm condițiile de depozitare și păstrare recomandate pe etichetă. După cumpărături, mai ales în zilele călduroase, este foarte important să ajungem repede acasă pentru a depozita corect și la timp alimentele care trebuie puse la frigider sau congelator.

Cum citim corect eticheta și data expirării?

Etichetele alimentelor ne furnizează suficiente informații în legătură cu produsul pe care dorim să îl cumpărăm. Trebuie doar să avem răbdare și să le citim. Pe lângă informații nutriționale, țara de proveniență, dacă alimentul este organic, diverse certificări (cum sunt cele BIO, Fairtrade etc), pe etichetă găsim și data expirării. Data expirării indică perioada în care poți consuma produsul în siguranță și beneficiind la maxim de calitățile nutritive ale acestuia. Dar trebuie să înțelegem bine cum este formulat termenul de valabilitate:

Ce înseamnă „A se consuma de preferință înainte de…”

A se consuma de preferință înainte de…” indică data până la care se preconizează că produsul alimentar își păstrează calitatea.

Când pe un ambalaj găsim inscripția „A se consuma de preferință înainte de…”, înseamnă că acel produs poate fi consumat în siguranță și după depășirea datei corespunzătoare mențiunii, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat.

În această categorie se încadrează o gamă largă de produse: paste făinoase, ulei vegetal, orez, făină, conserve, ciocolată, produse congelate.

Rețineți, așadar, că această metodă de exprimare reprezintă formularea perioadei în care produsul are cea mai mare valoare nutrițională și își păstrează calitățile. După depășirea acestei date, produsul este încă bun de consum, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze.

Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă mențiunea ”A se consuma de preferință înainte de…” a fost deschis, urmați toate instrucțiunile menționate pe etichetă, de exemplu “a se consuma în termen de trei zile de la deschidere”.

Ce înseamnă „A se consuma până la…”?

Inscripția „A se consuma până la…” este mult mai restrictivă. Se găsește pe alimente care expiră repede și trebuie consumate obligatoriu până la data înscrisă pe ambalaj. Până în momentul consumului, acestea trebuie păstrate de obicei la temperaturi scăzute, în frigider sau congelator. Exemple de astfel de alimente sunt lapte, pește, ouă, carne, brânzeturi proaspete. (ii) (iii)

Nu consumați niciodată un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii „A se consuma până la”.

- Intoarce cardul -

Urmați instrucțiunile de depozitare, de exemplu „A se păstra în frigider” sau „A se păstra la temperaturi de 2 – 4°C”; în caz contrar, produsul alimentar se poate altera mai rapid și vă expuneți riscului unei intoxicații alimentare.

Vizitează Lidl.ro

Ce înseamnă termenul de valabilitate în contextul risipei alimentare

În ultima perioadă se discută foarte mult despre interpretarea greșită a termenului de valabilitate și despre risipa alimentară cauzată de aceasta. De multe ori, un produs expirat nu înseamnă un produs stricat, ci doar faptul că producătorul nu mai poate să garanteze calitatea acestuia. Comisia Europeană pe probleme de risipă alimentară atrage atenția că oricine poate analiza un produs pentru a determina dacă acesta este bun sau nu, printr-o simplă analiză organoleptică (gust, miros, aspect). (iv)
Vizitează Lidl.ro

Pentru a clarifica situația, îți dăm câteva exemple de alimente care pot fi consumate și după data înscrisă pe ambalaj:

• Cafea măcinată (3-5 luni)
• Cafea boabe (6 luni)
• Ceai vrac sau pliculețe (6 luni)
• Măsline fără saramură (2-4 luni)
• Unt de arahide (3 luni)
• Ulei de masline, păstrat la loc uscat și răcoros (18-24 luni)
• Făină (6-8 luni)
• Unt (2-3 săptămâni)
• Ouă păstrate într-o zonă rece a frigiderului, nu pe ușă (3-5 săptămâni)
• Smântână păstrată în ambalaj etanș la frigider ( 2 săptămâni)
• Pâine păstrată la frigider (2 săptămâni)
• Lapte (5-7 zile)
• Iaurt (7-10 zile) (v)

Unul dintre lucrurile în legătură cu care experții ne sfătuiesc să nu facem excepții este mucegaiul. Cu toții am văzut mucegai pe pâine sau dulceață. Te sfătuim să arunci orice produs mucegăit, deoarece acesta conține micro toxine care se răspândesc în tot produsul fără a putea fi văzute cu ochiul liber. (vi)

De asemenea, dacă produsele sunt perisabile, du-le acasă cât mai repede și depozitează-le corespunzător. Alimentele ușor perisabile pot fi păstrate mai mult peste termenul de valabilitate (după data corespunzătoare mențiunii „A se consuma până la…”) cu condiția să fie congelate imediat după ce au fost achiziționate. De regulă există indicații pe ambalaje în acest sens, așadar, urmează recomandările trecute pe produs. (vii) (viii)

Risipa alimentară este o problemă globală din ce în ce mai accentuată. Pentru combaterea acesteia trebuie să gasim soluții pe termen lung nu doar ca indivizi, ci și ca societate. Ne bucurăm să știm că există deja companii care au integrat misiunea de a reduce risipa alimentară în strategia lor de business. Lidl România este una dintre aceste companii, care oferă soluții practice și informații educaționale pentru a crea comportamente pozitive cu privire la reducerea risipei de mâncare

Pe site-ul Lidl România găsim informații și sfaturi despre cum să avem un comportament responsabil în relație cu alimentele, în cadrul seriei Rețeta Responsabilă.

De asemenea, Lidl se implică activ în proiecte de reducere a risipei alimentare, prin parteneriatul cu rețeaua națională a Băncilor pentru Alimente. Aceasta preia de la producători și companii private, inclusiv de la Lidl, alimente, dar și produse igienico-sanitare și de uz casnic și personal de strictă necesitate, care nu au ieșit din termenul de expirare și bune pentru consum uman, pe care le donează imediat beneficiarilor.

Lidl este partener al rețelei de Bănci pentru Alimente din România încă de la fondarea primei astfel de organizații, în București, în 2016. De atunci și până la 1 aprilie 2021, rețeaua națională a Băncilor pentru Alimente a colectat de la Lidl și celelalte companii partenere 5.076 de tone de alimente, care au fost distribuite către 113.000 de persoane din categorii vulnerabile, susținute în mod recurent, prin intermediul celor aproximativ 400 de ONG-uri partenere ale rețelei.

Vizitează Lidl.ro

Știai că?

În fiecare seară, cu 2 ore înainte de finalizarea programului, clienții Lidl pot cumpăra anumite produse la prețuri cu 30% mai mici față de restul zilei? Aceasta este una dintre măsurile rețelei de magazine, pentru a preveni ca anumite alimente care sunt încă bune pentru consum să devină deșeu.
Vizitează Lidl.ro

În concluzie, te sfătuim să analizezi cu grijă eticheta produselor pe care le pui în coș când te afli la cumpărături. Pentru a preveni risipa alimentară, nu arunca produsele, decât după ce le-ai analizat cu atenție și ai confirmarea că acestea nu mai sunt bune de consum.

Referințe:
INFOCONS – protecția consumatorilor https://infocons.ro/definitie-pentru-termen-de-valabilitate/ 
Madein MD. Aprilie 20 2021. https://shop.md/blog/termenul-de-valabilitate-al-produselor-alimentare
Food Safety. Aprile 20 2021. https://www.foodsafety.ca/blog/difference-between-best-and-expiry-dates
Green Report. Aprilie 20 2021. https://www.green-report.ro/termenul-de-valabilitate-risipa-alimentara/
Green Report. Aprilie 20 2021.https://www.green-report.ro/dupa-cat-timp-consumi-alimente-expirate/
Smart Living. Aprilie 20 2021. https://smartliving.ro/cand-expira-alimentele-cu-adevarat-si-ce-se-intampla-daca-mancam-produse-expirate/
Fii un exemplu. Aprile 20 2021. https://fiiunexemplu.ro/docs/campanie/risipa-alimentara.pdf
Web MD. Aprilie 20 2021. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/do-food-expiration-dates-matter