Alegerea consumului de produse bio este o tendință în creștere în ultima perioadă, deoarece cu toții ne dorim un organism mai sănătos și o stare generală mai bună. Vrem asta pentru noi, dar în special pentru copiii noștri. Vrem ca mâncarea pe care o gătim pentru familia noastră să le ofere, din plin, cei mai buni nutrienți. Așadar, cum contribuie produsele bio la această misiune?

În cele ce urmează îți vom prezenta câteva beneficii ale consumului de produse bio, atât ca atare, cât și în felurile de mâncare pe care le pregătești zi de zi. (i)

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

7 Septembrie 2021

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Ce sunt produsele bio?

Bio, organic sau eco este unul și același lucru. Alimentele organice sunt acele alimente produse prin metode care respectă standardele agriculturii ecologice. Asta înseamnă că, pe întreg procesul de producție, de la cultivare și până la farfuria ta, s-au folosit doar substanțe naturale. Ca să îți dăm un exemplu, pe solul în care se cultivă plantele nu se folosesc pesticide, sau pe frunzele plantelor nu se folosesc substanțe chimice. Mai mult, animalelor crescute în sistem organic nu le sunt oferite antibiotice. Aceste tipuri de alimente nu dăunează mediului înconjurător și sănătății oamenilor.

Toate produsele bio trebuie să aibă neapărat pe ambalaj sigla care atestă că sunt ecologice. Fără acest însemn ele nu se încadrează în această categorie.

Beneficiile agriculturii și produselor organice asupra mediului înconjurător

S-a dovedit de-a lungul timpului că agricultura organică aduce numeroase beneficii asupra mediului înconjurător. Dintre acestea, amintim doar câteva: (ii)

1. Sustenabilitatea pe termen lung – agricultura bio ne ajută să avem o planetă sănătoasă timp mai îndelungat.
2. Calitatea solului – este practicată rotația culturilor, folosirea îngrășămintelor organice și prelucrarea minimă a terenurilor agricole pentru a crea sisteme mai stabile, prin îmbunătățirea calității solului.
3. Reducerea poluării apei – datorită faptului că în multe zone agricole apa este poluată, se recurge la folosirea fertilizanților naturali, evitând astel substanțele chimice.
4. Încetinirea schimbărilor climatice – este dovedit faptul că agricultura organică contribuie la atenuarea efectului de seră și a încălzirii globale prin capacitatea sa de a sechestra carbonul în sol.
5. Protejarea biodiversității – agricultura organică are, de asemenea, un rol important în prezervarea biodiversității.

Beneficiile produselor bio

Alimentele bio au o serie de efecte pozitive asupra sănătății, după cum arată specialiștii (iv):

1. Conținut mare de antioxidanți – mai multe studii au descoperit că multe din alimentele organice conțin în general niveluri mai ridicate de antioxidanți și anumiți micronutrienți, precum vitamina C, zinc și fier (v).
2. Îmbunătățesc sănătatea inimii – produsele din carne și lapte provenite de la animalele care au păscut în aer liber au un conținut mare de acid linoleic conjugat, cu potențial de a spori protecția cardiovasculară (vi).
3. Contribuie la susținerea sistemului imunitar (vi) – deoarece nu sunt folosite pesticide și alți compuși toxici, alimentele provenite din culturi organice vor contribui la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Vizitează Lidl.ro

De unde cumpărăm produse bio?

Alegerea unui produs alimentar este o decizie importantă, atât pentru sănătatea noastră, dar și pentru natură. Iar, din cele menționate mai sus, vedem cum produsele bio ne aduc multiple beneficii, nu doar nouă, dar și mediului înconjurător.

Magazinele Lidl România oferă o gamă variată de produse bio, de la fructe și legume, până la cereale, ouă și produse lactate (iii). Din grija pentru sănătatea clienților și a mediului înconjurător, gama de produse bio de la Lidl România este îmbogățită în permanență cu noi produse. Aceste alimente au la bază doar ingrediente naturale, și nu conțin organisme modificate genetic, fertilizatori și pesticide sau stimulatori de creștere. Fiecare magazin are amenajate zone dedicate acestor tipuri de produse, ce pot fi ușor de identificat prin eticheta și ambalajul specific. Poți consulta sortimentul de produse bio și pe site: https://www.lidl.ro/sortiment/bio.

Vizitează Lidl.ro

În plus, Lidl România vine în ajutorul tău și cu rețete realizate cu produse bio, pentru mese gustoase în familie și inclusiv pentru deserturi nutritive. Le poți descoperi, urmărind aventurile familiei Dumitrescu din serialul Bio cu Tine.

Dacă îți dorești un plus de sănătate pentru tine și familia ta, dacă vrei să contribui și tu cu o mică parte în lupta pentru îmbunătățirea calității mediului înconjurător, data viitoare când mergi la cumpărături, te sfătuim să alegi și câteva produse bio.