De câte ori te-ai uitat în frigider și ai descoperit, undeva pe un raft în spate, un recipient care a fost ascuns acolo de săptămâni, trecut cu vederea și uitat? Nu ești singurul.
Din varii motive – de mediu, sociale și financiare – este logic pentru noi să devenim mai inteligenți în ceea ce privește utilizarea completă a alimentelor pe care le achiziționăm. Și asta înseamnă a deveni mai inteligenți în ceea ce privește resturile.
De ce este important să consumăm preparatele ramase?
Poți economisi bani – Consumul preparatelor rămase va aduce un plus bugetului, deoarece faci mai puține drumuri la supermarket. Prețul alimentelor este deja ridicat, iar dacă adaugi prețul combustibilului, ai o rețetă perfectă pentru a goli portofelul.
Poți economisi timp – Petreci mai puțin timp gătind și mai mult timp făcând ceea ce îți place. Cine a spus că trebuie să gătești în fiecare seară? Cea mai mare parte a timpului tău este dedicat orelor de muncă, prin urmare vrei să îți limitezi sarcinile din bucătărie. Reciclarea preparatelor îți poate permite să stai departe de aragaz.
ȘTIAI CĂ…
Micile produse alimentare gătite pot fi salvate pentru o gustare între mese. Ca atunci când vii acasă de la serviciu și îți este foame. Sau când este aproape ora de culcare, dar brusc soțul tău vrea ceva de mâncare.
Preparatele mai mari, de la o masă copioasă, pot fi folosite pentru a pregăti cina a doua zi.
Iar când rămâne o singură porție de la o masă, aceasta este absolut perfectă pentru un pachet la serviciu sau un prânz la școală!
Cum păstrăm resturile de la o masă?
Dacă trebuie să depozitezi preparatele în tigaia sau vasul original, acoperă-le bine cu folie de aluminiu sau folie alimentară. O soluție mai bună este însă împărțirea în recipiente mai mici și de mică adâncime. Astfel se vor răci mai repede și vei avea mai multe șanse să le folosești într-un alt fel de mâncare dacă sunt în porții individuale. De exemplu, pastele sunt un prânz ușor de reîncălzit a doua zi, dacă sunt deja într-un recipient separat.
Recipientele de sticlă nu se pătează la fel de ușor ca cele din plastic și sunt mult mai indicate.
Indiferent dacă depozitezi mâncarea în frigider sau congelator, etichetează totul. Scrie data pe recipient sau pe o etichetă detașabilă, astfel încât să nu uiți de cât timp este acolo.
Contrar credinței populare, reîncălzirea alimentelor nu înseamnă automat distrugerea nutrienților din alimente. În unele cazuri, poate chiar să le sporească beneficiile pentru sănătate, ca să nu mai vorbim de faptul că ne ajută să economisim bani, să evităm risipa de alimente și să ajutăm mediul înconjurător.