Frigiderul este unul dintre cele mai importante echipamente din bucătărie, ce păstrează alimentele în condiții optime pentru mai mult timp. Deși adesea nu realizăm care este importanța sa, ne reamintim de rolul său esențial atunci când ne confruntăm cu o pană de curent sau când echipamentul electrocasnic pe care îl deținem se defectează sau nu mai răspunde nevoilor familiei pentru depozitarea hranei.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

06 Iulie 2021

CU SPRIJINUL

Electrolux.ro

Decizia de a achiziționa un dispozitiv frigorific pare simplă la prima vedere. Însă, alegerea celui mai potrivit model pentru bucătăria ta poate reprezenta o adevărată provocare, atunci când vrei să oferi cea mai bună siguranță familiei tale și să păstrezi toate alimentele organizate și proaspete pentru un timp cât mai îndelungat.

În acest articol am inclus cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când cumperi un frigider. Și nu în ultimul rând, ca să facilităm procesul căutărilor tale, am adăugat recomandări de produse electrocasnice, potrivite pentru păstrarea optimă alimentelor servite celor dragi.  

TIPUL APARATULUI

Frigider sau combină frigorifică?

Când te hotărăști să cumperi un frigider sau o combină frigorifică, este important să alegi dimensiunea potrivită necesităților tale și să ții cont de stilul tău de viață.

Un frigider dispune în general de un spațiu de congelare mai mic, care poate să aibă o ușă comună cu cea a spațiului de răcire. În schimb, combina frigorifică dispune de compartimentare separată pentru frigider și congelator și de un spațiu de congelare mai mare. De obicei este alcătuită din trei sertare independente, poziționate în partea de jos pentru acces facil, unde pot fi depozitate alimentele congelate pe categorii (carne, fructe, legume etc.).

Ce înseamnă acest lucru?

Pentru cei care cumpără des alimente ce necesită congelarea și au nevoie de volum de congelare mai mare, alegerea firească este combina frigorifică. Pe lângă volumul suplimentar te vei bucura și de avantajul că produsele din congelator nu sunt supuse modificărilor frecvente ale temperaturii interioare cauzate de deschiderea frecventă a ușii principale pentru accesul la alte alimente necongelate (cazul frigiderului).

Pentru cei care însă cumpără rar produse congelate și gătesc în mod regulat cu alimente proaspete, spațiul mai mic de congelare (sau chiar lipsa totală a acestuia) nu reprezintă o problemă. De asemenea, acest tip de aparat frigorific este util pentru cei care obișnuiesc să servească masa în oraș sau să își comande des mâncare.

Combinele frigorifice care au congelatorul în partea de sus, jos sau side-by-side

De obicei, combinele frigorifice care au congelatorul în partea de jos au o mai bună compartimentare a congelatorului, iar congelatorul are un volum mai mare. Varianta side-by-side este specifică combinelor foarte mari. Recomandarea noastră este să îl alegi în funcție de nevoile tale și de spațiul de care dispui.

Verifică avantajele diferitelor tipuri de aparate pe Electrolux.ro.

CONSUMUL DE ENERGIE

Clasa energetică a aparatului

Reducerea consumului de energie are două avantaje: protejarea mediului înconjurător și reducerea cheltuielilor. De aceea, în alegerea aparatului frigorific potrivit pentru tine, asigură-te că verifici clasa de consum[i]. Clasele energetice sunt afișate prin litere de la A la G, în funcție de gradul de eficiență constatat la fiecare produs. Astfel încep de la A, având cea mai ridicată eficiență energetică, și continuă spre clasa G, cea mai scăzută, dar produsele pe care le găsim în magazine în zilele noastre merg maxim până la clasa F.  Clasa energetică este afișată pe eticheta produsului, alături de alte informații utile.[ii] Recomandăm să verifici cu atenție aceste etichete.

Tehnologia de răcire are un impact direct asupra consumului de energie

În prezent, cele mai multe refrigeratoare dispun de tehnologii ce împiedică acumularea de gheață pe alimente sau pe pereți. Aceste tehnologii te ajută să economisești timp prețios pentru că nu trebuie sa cureți frigiderul așa de des. În plus, dacă gheața nu se mai formează, performanța frigiderului crește, iar consumul de energie este mai mic.

Sfatul nostru este să cauți un frigider cu tehnologie „No Frost” care te ajută să uiți complet de dezghețarea congelatorului. Poți păstra mult mai mult timp aromele și consistența alimentelor pe care alegi să le congelezi, cu un consum mai mic de energie.

Pentru a menține calitatea alimentelor, Electrolux a dezvoltat tehnologia inteligentă TwinTech No Frost cu două sisteme de răcire independente.

- Întoarce cardul -

Un sistem răcește congelatorul, fără acumulări de gheață, iar celălalt asigură o temperatură stabilă în frigider.

Astfel, se menține un nivel optim de umiditate, evitându-se uscarea alimentelor.
În ceea ce privește depozitarea în congelator, hrana își păstrează pentru mai mult timp savoarea și consistența, cu un consum mai mic de energie. Răcirea alimentelor are loc în parametrii optimi, fiind ajustată pentru fiecare compartiment în parte. Alimentele tale vor fi păstrate în condiții ideale pentru ca tu și familia ta să vă puteți bucura de prospețimea lor pentru mai mult timp.

TwinTech® No Frost

CAPACITATEA (VOLUMUL) ȘI COMPARTIMENTAREA

Capacitatea de depozitare a alimentelor

Din cauza programului încărcat facem cumpărături mai rar și în cantități mai mari, care de multe ori ajung să nu fie consumate în totalitate. Tocmai de aceea apare și risipa alimentară în gospodării. Foarte multe alimente ajung la gunoi pentru că uneori nu dispunem de condițiile cele mai bune pentru depozitare și astfel ajung să expire înainte de termen.

SFAT: Evită să ai frigiderul umplut până la refuz: vei arunca mâncare, iar consumul de energie va crește.

Dacă familia ta este numeroasă, cel mai indicat ar fi să achiziționezi un „frigider” sau aparat frigorific spațios, cu multe rafturi și cutii pentru depozitare, pe care să le poți aranja astfel încât să crească accesibilitatea fiecărui membru al familiei la alimentele preferate. Prin urmare, beneficiezi de o organizare eficientă a spațiului, ordine menținută pentru mai mult timp și vizibilitate către alimentele aflate în frigider.

Știai că: modelul de frigider Electrolux MultiSpace este mult mai înalt decât modelele standard, pentru a avea și mai mult loc de depozitare a alimentelor! Cu ajutorul acestuia, alimentele vor fi mai organizate, și astfel poți evita amestecul de mirosuri. Mai mult, Electrolux Multispace îți oferă posibilitatea de a personaliza spațiul interior și astfel să ai o gestionare eficientă a alimentelor.

Compartimentarea

Depozitarea din interiorul frigiderului/combinei frigorifice este importantă și nu ține doar de volumul de stocare, ci și de modul în care acesta este compartimentat. Apoi sunt importante materialele din care sunt realizate elementele de depozitare (rafturile, sertarele, cutiile, etc.). Acestea pot fi din plastic sau din sticlă securizată. Cele din sticlă sunt mai rezistente și mult mai ușor de curățat.

SFAT: Alege un frigider cu sistem inovator de depozitare cu zone dedicate pentru fiecare tip de aliment: cutii speciale pentru lactate și mezeluri, sertare pentru fructe și legume, zone speciale pentru lichide, tocmai ca acestea să reziste mai mult, într-o stare cât mai bună. O compartimentare bună oferă acces vizual facil la toate produsele, ca acestea să poată fi consumate în timp util.

Frigiderul Electrolux cu sistem CustomFlex® oferă soluții inovative de depozitare ce îți permit personalizarea spațiului din interiorul aparatului, în funcție de propriile nevoi. Cu ajutorul cutiilor detașabile și ușor de rearanjat, dispui de mai multă libertate în gestionarea spațiului disponibil și ai acces considerabil îmbunătățit la alimentele depozitate. Poți să consumi produsele aflate în frigider în timp util, ai acces vizual mai ușor și nu trebuie să ajungi în situația în care alimentele se strică sau degradează din cauza lipsei de spațiu sau a gestionării necorespunzătoare a acestuia.

Curățarea și combaterea mirosurilor neplăcute

Curățarea și igienizarea periodică a „frigiderului” aparatului frigorific este o activitate importantă. De ce? Pentru a asigura o alimentație sănătoasă familiei! Oțet, lămâie, bicarbonat, înmuierea peste noapte sunt doar câteva din rutinele populare de curățare care fac minuni. De fapt, asigurarea unei temperaturi potrivite și constante în frigider diminuează apariția mirosurilor neplăcute cauzate de alimente care nu mai sunt bune. Majoritatea frigiderelor de ultimă generație au incorporate diverse funcții care ajută la combaterea mirosurilor neplăcute, precum tehnologii de răcire, care mențin un nivel de umiditate optim, pentru păstrarea alimentelor în stare potrivită de consum, mai mult timp. De asemenea, un plus poate fi reprezentat de sistemele de ventilare, micro-sistem de ventilare, care împiedică formarea mucegaiului și a mirosurilor neplăcute deoarece usucă foarte bine interiorul frigiderului.

Cooling 360° asigură o răcire uniformă și eficientă și o revenire rapidă la temperatura setată după deschiderea ușii

- Întoarce cardul -

Cu ajutorul sistemului de răcire 360° Cooling încorporat în aparatele frigorifice Electrolux ai parte de prospețime pentru mai mult timp, datorită aerului care circulă dintr-un colț în altul al frigiderului.

Răcirea uniformă a alimentelor este un aspect important când alegi un astfel de aparat, iar în acest caz este asigurată de orificiile de ventilație distribuite optim. În același timp, panoul din oțel inoxidabil oferă o revenire rapidă la temperatura setată după deschiderea ușii și un aspect plăcut. Astfel, poți evita apariția bacteriilor și a mirosurilor neplăcute. Aerul este purificat, iar alimentele își vor păstra prospețimea pentru o perioadă îndelungată, fără a-și împrumuta mirosurile.

ALTE CRITERII IMPORTANTE

Garanția și service-ul autorizat

Este de preferat să alegi un produs cu o garanție cu o perioadă cât mai mare de timp pentru că vorbim despre un electrocasnic destul de costisitor.
Service-ul autorizat oferit de producător este, de asemenea, important, mai ales când apar probleme tehnice și vrei o intervenție rapidă. SFAT: achiziționează un electrocasnic oferit de un brand cunoscut, pentru că acesta garantează și prezența unui service autorizat.

Aspectul și dimensiunile exterioare

Știm că este important ca piesele electrocasnice să se integreze armonios în ambianța casei tale.

Componenta principală a oricărui aparat frigorific – compresorul – asigură atingerea parametrilor de răcire. Cumpără și înregistrează achiziția recentă a produsului în pagina promoției în vigoare și beneficiezi de 10 sau 5 ani garanţie pentru compresor! Detalii aici.

Dacă optezi pentru un model încorporat, numărul de opțiuni scade. Dacă bucătăria ta este modernă vei alege probabil un aparat cu un “look” modern. Spre exemplu, gama de electrocasnice Electolux oferă un design complet plat care se potrivește ușor cu mobilierul și celelalte aparate electrocasnice din bucătărie, iar mânerele sunt ascunse vederii, pentru o estetică armonioasă și subtilă.

SFAT: Măsoară spațiul unde va fi amplasată combina frigorifică pentru a te asigura că intră în locul respectiv înainte să achiziționezi produsul.

Sustenabilitatea produsului

Îmbunătăţirea calității vieţii consumatorilor prin produse performante, care satisfac cerinţele consumatorilor cu un minim impact asupra mediului este una din misiunile pe care brandul noului tău frigider trebuie să o dețină. Perfecționarea continuă a eficienţei produselor şi reducerea utilizării materialelor dăunătoare în produse şi producţie, dar şi educarea consumatorilor cu privire la utilizarea mai durabilă a produselor sunt aspecte importante pentru societatea în care trăim și pentru viitorul generațiilor următoare. Așa că, este important ca noul tău frigider să fie compatibil cu stilul tău de viață, să îți ofere depozitarea optimă a produselor pentru a reduce risipa alimentară și să reduci consumul de energie.

Materialele folosite și finisajele de care dispun frigorificele Electrolux sunt alese conform funcționalității, calității, durabilității și impactului pe care îl au asupra mediului. De asemenea, Electrolux colaborează cu ECOTIC pentru a gestiona deșeurile ce provin din echipamente electrice și electronice – prima organizație din România care realizează acțiuni ce duc la îndeplinirea responsabilităților pentru protecția mediului în ceea ce privește aparatura electrică veche. Colectarea separată este de o importanță majoră în ceea ce privește protecția mediului și sănătatea noastră, a oamenilor, dar și pentru susținerea economiei prin recuperarea materiilor prime secundare.

Utilitatea unui frigider smart

Alegerea unui frigider smart poate avea multe avantaje. De exemplu, cu ajutorul aplicației My Electrolux Kitchen poți să îți gestionezi cu ușurință frigiderul direct de pe telefon. Astfel, vei primi notificări în cazul în care ușa este deschisă și sfaturi în ceea ce privește întreținerea aparatului frigorific pentru a-l menține la o performanță optimă. Poți să ajustezi temperatura, să schimbi modul de funcționare ca să fii mereu sigur că totul e perfect păstrat pentru a fi savurat.

Concluzie

Îmbunătățirea constantă a calității produselor electrocasnice pe care le introduci în viața ta și a celor dragi înseamnă mai mult confort. Achiziționarea unui aparat frigorific este o decizie care trebuie să fie luată gândindu-te la nevoile familiei tale. În hotărârea ta, îți recomandăm să ții cont de toate problemele pe care le-ai întâmpinat cu vechiul tău aparat și să te bazezi pe criterii care-ți vor face rutina casnică mai ușoară. Sperăm că informațiile din acest articol ți-au fost de folos, iar dacă gama de frigidere Electrolux te-a convins că poate să-ți facă viața mai bună, aruncă o privire direct la ei pe site să-ți alegi dimensiunea și culoarea potrivită! Îți dorim succes în a face alegerea potrivită!

[i] Iunie 1 2021<https://www.electrolux.ro/local/news/etichetare-ue/>

[ii] Energuide.be. Mai 11 2021. <https://www.energuide.be/en/questions-answers/energy-labels-what-is-new-in-2021/2130/

Înscrie-te să primești un eBook gratuit

Rețete inteligente pe care le poți găti împreună cu copiii tăi

Multumim pentru mesaj. Acesta a fost trimis mai departe.
A aparut o eroare si mesajul nu a fost trimis. Incearca mai tarziu!

Nu trimitem spam. Te poți dezabona oricând dorești.