Încă de acum mulți ani, buncii noștri găseau soluții utile pentru a conserva mai bine alimentele, în perioade în care nu aveau la îndemână atât de multe ajutoare – electrocasnice, liste de cumpărături digitale sau produse congelate la îndemână în supermarket-uri – așa că, în prezent, nu ne mai poate opri nimic atunci când vine vorba să nu mai aruncăm mâncare!

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La cumpărături

PUBLICAT LA

13 Iulie 2022

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Astăzi vă invităm în bucătăria Elenei Santos, redactor în cadrul proiectului NuMaiAruncaMancare.ro, susținut de Lidl România – proiect creat cu scopul de a identifica soluții practice, simple și utile în vederea evitării risipei alimentare. Elena a pregatit o rețetă specială, de suflet: rețeta bunicii de ciorbă de pui cu fidea. În plus, pe parcursul episodului, Elena a împărtășit, în paralel cu rețeta, și o serie de sfaturi utile pentru a evita risipa alimentară – ATUNCI și ACUM – sfaturi de la bunica, pe care le pune în pratică și astăzi, pe unele dintre ele în aceeași formă, iar pe altele, ușor adaptate.

Care sunt ingredientele necesare pentru rețeta de ciorbă cu pui?

Pentru că a pregătit o ciorbă de pui cu multe legume, vrem să vă reamintim despre Piața Lidl – raionul preferat al Elenei din magazinele Lidl – locul în care puteți găsi legume proaspete și de sezon de la producători locali. Un alt truc pe care Elena îl pune în practică este să verifice și aplicația Lidl Plus înainte să stabilească meniul săptămânal, să vadă ce oferte și cupoane sunt disponibile în magazin și cum le poate alinia cu rețetele pe care le are în plan.

Pentru o cantitate potrivită pentru 5 persoane (aproximativ 300ml/pers), veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

• 400/500 g piept de pui de la Lidl
• 20 ml ulei
• 1 păstârnac
• 1 rădăcină de pătrunjel
• 1 rădăcină mică de țelină
• 1 linguriță rasă de sare
• 1 ardei gras
• 1 morcov potrivit
• 1 ceapă
• 2 roșii medii (aproximativ 100 g)
• 100 ml borș cumpărat (bunica îl făcea în casă, din tărâțe)
• 1300 ml apă sau bază/stock de legume
• 1 legătură de pătrunjel verde
• 20/30 g fidea
• smântână după preferință

Elena ne-a prezentat un mod rapid, modern și economic de preparare a ciorbei de pui cu tăiței: cu ajutorul unui soupmaker. Pentru început, a decojit toate legumele, le-a tocat cubulețe și le-a pus în soup-maker alături de restul ingredientelor (cu excepția verdețurilor, fidelei, smântânei și borșului).

Sfat util: Pentru a evita risipa de alimente, puteți salva cojile legumelor, în două moduri diferite, adaptate. Prima varianta este să puneți la fiert cojile la foc mic vreo oră/două cu 1.5l de apă și, dacă este cazul, cu un os de vită sau carcasă de pui și le transfomați astfel în bază (stock) pentru un alt preparat. Strecurați bine baza rezultată, iar cojile vor merge la compost. Cea de-a doua variantă este să tocați cojile legumelor foarte mărunt și să le puneți la compost în grădină.

O alternativă și mai rapidă, care înlocuiește cu succes procesul de tocat/decojit, poate fi o pungă cu mix de legume pentru ciorbă din gama Freshona, de la Lidl.

Înainte cu 10 minute să termine de fiert ciorba, scoateți capacul, adăugați fideaua cumpărată, puțin borș și câteva ierbui aromatice din congelator, păstrate peste iarnă. În lipsa unui congelator, soluția bunicii era să pună ierburile în podul casei, acoperite în ziar.

Când ciorba este gata de servit, mai presărați în farfurie pătrunjel verde, puțin leuștean și smântână. Poftă bună!

Acum că Elena a dezvăluit această super rețetă păstrată de la bunica, vă lansăm și vouă aceeași provocare. Ce rețete păstrați de la bunici? Fie în forma lor originală, fie ușor adaptate.

ATUNCI și ACUM: Trucuri de la bunica/Trucuri moderne pentru a evita risipa de alimente

Unele dintre trucurile bunicilor de a păstra cât mai bine și mai mult alimentele se mai pot aplica chiar și astăzi, iar în paralel, Elena a găsit propriile trucuri, adaptate vremurilor moderne.

Cum “dregea” bunica maioneza tăiată? Adăuga hellas/zeamă de lămâie. Trucul este încă de folos, dar în loc de zeamă de lămâie, mai puteți adăuga puțină apă minerală, după caz.
• Se știe că usturoiul verde, prin preparare termică, face mâncarea amară. Pentru a evita această situație, când este bine să adăugăm usturoiul verde? Ei bine, bunica combina verdețurile și nu se mai simțea amar. O altă variantă este să îl adăugați la final.
Cum păstra bunica carnea crudă timp îndelungat? În lada de lemn, cu multă sare grunjoasă, sau pregătită deja în untură. Un truc modern este să ungem carnea cu ulei și astfel mai poate sta la frigider 3 – 4 zile înainte de congelare.
Cum dregea bunica coca tăiată/aluatul pentru prăjituri? O așeza deasupra unui vas cu apă fierbinte câteva minute. Trucul Elenei? O linguriță de oțet alb.

Sperăm că aceste trucuri vă vor fi de folos! Va mulțumim că ne-ați urmărit, pe data viitoare!