Congelarea legumelor economisește timp prețios în bucătărie, iar dacă sunt congelate cât încă mai sunt proaspete, acestea își vor păstra substanțele nutritive pentru ca tu să ai parte de o masă delicioasă și sănătoasă. În plus, avantajul cel mai important este acela că, prin congelarea legumelor și fructelor care încă sunt bune de consum, reduci și risipa alimentară. 

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

1 Noiembrie 2021

CU SPRIJINUL

Electrolux.ro

Legumele congelate își păstrează valoarea nutritivă

Unul dintre motivele bine întemeiate pentru care experții în sănătate ne sugerează să includem legumele în meniul nostru zilnic este pentru a beneficia de vitamine și fibre dietetice – iar vestea bună este că acestea nu sunt deteriorate (1) în urma congelării.

Astfel, pentru a te asigura că beneficiezi de valoarea nutritivă a legumelor, este bine să le congelezi la scurt timp după ce au fost culese sau cumpărate. În acest fel, substanțele nutritive vor rămâne înmagazinate în interiorul acestora, ceea ce înseamnă că, în momentul decongelării, tu și familia ta vă veți bucura de o masă bogată în vitamine și fibre.

De asemenea, este important de precizat faptul că unele produse congelate pot conține cantități mai ridicate din anumiți nutrienți decât cele proaspete. De exemplu, valoarea nutritivă a fenolilor totali, dar și a calciului, magneziului, cuprului, fierului și zincului este adesea mai bine conservată în legumele (și fructele) congelate (2).

Ce legume pot fi congelate cu succes și cum?

Există legume care tind să devină moi atunci când sunt dezghețate. Așadar, nu toate legumele pot fi congelate fără a-și pierde calitatea. Un exemplu este salata verde, care își pierde prospețimea, aroma și textura atunci când este congelată.

Deci, cum congelăm corect legumele care se pretează acestui proces?

În primul rând, legumele trebuie congelate cât mai repede posibil. Dacă procesul de înghețare se realizează rapid (cât timp legumele sunt proaspete) și la temperaturi scăzute, acestea își vor păstra textura și consistența.

În plus, recomandăm chiar vidarea acestora în pungi. Astfel, legumele nu vor mai intra în contact cu aerul, ceea ce permite o stocare perfectă a nutrienților pe care îi conțin. Un alt avantaj important este că vidarea legumelor în pungi contribuie în mod semnificativ și la optimizarea spațiului din congelator.

Este important de reținut și faptul că pregătirea corectă pentru congelare a fiecărei legume diferă puțin. De exemplu:

• înainte de congelare, păstăilor verzi li se taie capetele și sparanghelului partea lemnoasă;
• broccoli și conopida se taie în buchețele;
• ardeiul, dovleacul si dovlecelul se taie cubulețe;
• ciupercile se taie felii și nu se blanșează;
• morcovul se poate tăia rondele sau cubulețe sau poate fi ras;
• mazărea, varza de bruxelles și porumbul necesită doar blanșare;
• spanacul, stevia, loboda și leurda se lasă întregi și nu se blanșează mai mult de 2 minute;
• verdeața (mărarul, pătrunjelul etc.) nu se blanșează – după spălare și uscare se toacă mărunt și se pune în pungi de congelator;
• țelina se poate toca cuburi (dar se folosește numai în preparatele gătite);
• usturoiul trebuie tocat (poate fi congelat doar în ulei).

SFAT: Este foarte important ca înainte de congelare legumele și fructele să fie bine spălate și uscate (cu un prosop de hârtie), pentru a avea cât mai puțină apă pe ele, mai ales dacă se videază.

Pașii de congelare:

• Pentru a congela legumele, indicat ar fi sa fie blanșate înainte, proces care constă în scufundarea acestora pentru 2-3 minute în apă clocotit, apoi în apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire.
• După ce sunt scoase din apa rece, se pun pe o tavă si se usucă foarte bine cu un prosop de bucătărie, pentru a elimina apa de la suprafață.
• Legumele astfel uscate se vor congela într-un singur strat.
Când sunt gata pentru congelare, acestea se vor depozita în recipiente etanșe sau pungi pentru congelator cu zip-lock, eliminând cât mai mult aer posibil. Se recomandă chiar vidarea acestora în pungi speciale, utilizând un aparat de vidat. Modelul Electrolux E4VS1-4AG se remarcă prin faptul că este un aparat compact, care nu ocupă mult loc în bucătărie, precum și prin sigilarea optimă pe care o oferă.
• Important este să datezi pachetele, pentru a ști cu exactitate care a fost momentul congelării.
Poți păstra legumele la congelator aproximativ 18 luni (iar fructele un an), ceea ce ajută la diminuarea risipei alimentare.

Truc util: Cu câteva ore înainte de a adăuga legumele (sau fructele) la congelator, setează congelatorul la cea mai mică temperatură. Și nu-l suprasolicita, pentru a nu încetini procesul de îngheț.

Un congelator bun te ajută să prelungești durata de consum a produselor congelate

La ce trebuie să fii atent(ă) atunci când alegi un congelator? Ce nu trebuie să-i lipsească?

În primul rând, să ofere posibilitatea unei depozitări optimizate și organizate a alimentelor congelate – un aspect des întâlnit la noile modele de congelatoare și lăzi frigorifice.

În al doilea rând, trebuie să fii atent(ă) la sistemul de răcire, extrem de important. Spre exemplu, gama de congelatoare și lăzi frigorifice Electrolux îți vine în ajutor cu două tehnologii moderne – No Frost și Low Frost – tehnologii care te ajută să menții calitatea produselor congelate.

Descoperă noile tehnologii!

Așadar, dacă ești în cautarea unui congelator sau a unei lăzi frigorifice, te sfătuim să arunci o privire la frigorificele Electrolux, care au la bază tehnologii și soluții durabile, astfel încât să te poți bucura cât mai mult timp de acestea. Și, totodată, de legumele tale preferate, congelate în condiții optime.

Tehnologia No Frost a congelatoarelor Electrolux previne acumularea gheții în congelator și asigură o întreținere mai ușoară și igienică.

De asemenea, prin lipsa acumulării de gheață care ar ocupa destul de mult loc, câștigi spațiu suplimentar pentru a depozita mult mai multe ingrediente preferate.

Tehnologia No Frost

Noua gamă de frigorifice Electrolux

Mai mult decât atât, sistemul integrat LowFrost al lăzilor frigorifice Electrolux menţine constantă temperatura pentru a ajuta la prevenirea formării gheţii, pentru performanţe mai bune și o întreţinere mai ușoară.

Dezghețarea corectă a legumelor congelate

Acum că am trecut prin procesul de congelare a legumelor, este important să știm și cum le putem utiliza eficient în preparatele preferate. Cum le dezghețăm corect și în ce fel de preparate le putem folosi?

Majoritatea legumelor pot trece direct de la congelator în apa clocotită. Adăugarea acestora în oală, vas de copt sau tigaie în timp ce sunt încă înghețate va genera cel mai bun rezultat. Important de reținut este faptul că acestea trebuie incluse mai târziu în compoziție, uneori chiar spre finalul rețetei, deoarece au nevoie de mai puțin timp pentru a se găti.

O excepție de la această regulă o reprezintă porumbul, spanacul și alte verdețuri cu frunze. Spanacul elimină mai multă apă decât majoritatea legumelor atunci când este dezghețat, deci dacă nu îl folosești în supe, dezgheață-l, scurge-l și stoarce excesul de apă – de exemplu, dacă-l decongelezi pentru pizza sau pentru un sos. De asemenea, înainte de fierbere, și porumbul ar trebui dezghețat puțin.

Legumele congelate – un truc la îndemână pentru a contribui și tu la diminuarea risipei alimentare

Legumele congelate pot fi gătite la abur, pot fi sotate, fierte, prăjite sau coapte, poți prepara supe creme delicioase, tocănițe, piureuri sau smoothie-uri. Ai la îndemână o mulțime de preparate gustoase în care le poți integra. Unde mai pui că durata lor de viață este una îndelungată atunci când sunt păstrate corespunzător în congelator – așa că riscul de a se altera înainte de a le consuma este aproape inexistent.

Așadar, dacă vrei să începi să faci pași mici, dar siguri către o viață sustenabilă, poți lua oricând în calcul varianta de a congela legumele pe care le-ai cumpărat în exces, fără să le pui în pericol calitatea și valoarea nutritivă.

(1) abc.net.au
(2) researchgate.net

Înscrie-te să primești un eBook gratuit

Rețete inteligente pe care le poți găti împreună cu copiii tăi

Multumim pentru mesaj. Acesta a fost trimis mai departe.
A aparut o eroare si mesajul nu a fost trimis. Incearca mai tarziu!

Nu trimitem spam. Te poți dezabona oricând dorești.