Se întâmplă uneori să mergi în supermarket cu gândul de a achiziționa un singur produs, dar ajungi acasă cu mult mai multe decât ți-ai propus, printre care se numără și alimente pe care cel mai probabil nu vei reuși să le consumi înainte de termenul de expirare.

Cum poți evita astfel de situații, fără prea mult efort? Aici vine în ajutor pregătirea unei liste de cumpărături. Doar 5-10 minute îți sunt necesare pentru a o pregăti. Astfel, vei reuși să elimini din viața ta cumpărăturile din impuls și deciziile neplanificate. Ce alte beneficii aduce acest obicei de a pleca pregătit/ă la shopping? Te invităm să le afli din rândurile de mai jos.

Iată câteva dintre motivele pentru care ar fi bine să îți faci o listă de cumpărături:

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

11 Februarie 2022

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Contribui la reducerea risipei de alimente

Atunci când achiziționezi alimente, fructe sau legume de care nu ai nevoie imediată și care își pierd prospețimea în scurt timp, de cele mai multe ori, riști să fii nevoit/ă să le arunci. Cu o listă de cumpărături la îndemână însă, reușești să elimini acest risc, pentru că în momentul în care o redactezi, îți faci o idee generală despre toate produsele pe care plănuiești să le cumperi și îți dai seama dacă ai adăugat cantități prea mari din aceeași categorie: fructe, legume, lactate, carne sau mezeluri.

SFAT: În cazul în care achiziționezi uneori fructe, legume sau diverse alimente în exces, le poți prelungi durata de viață congelându-le. Află de aici ce alimente poți congela cu succes și cum.

Economisești bani

Având o listă de cumpărături, vei prioritiza cheltuielile, în funcție de produsele sau alimentele de care ai cu adevărat nevoie în acel moment – pentru ziua respectivă, pentru următoarele câteva zile sau pentru o săptămână. Astfel, salvezi bugetul pe care l-ai fi alocat, poate, pentru anumite produse de care nu ai cu adevărat nevoie.

De asemenea, intervalul dintre redactarea listei de cumpărături și sesiunea de shopping îți oferă și timpul necesar pentru a decide dacă ai într-adevăr nevoie de toate articolele enumerate sau dacă mai pot fi amânate. Acest lucru te ajută să menții bugetul în siguranță și să protejezi economiile pe termen lung.

Economisești timp și energie

De asemenea, cu o listă de cumpărături în mână, te limitezi la anumite raioane și secțiuni din supermarket – cele în care se regăsesc articolele de pe listă.

Așadar, te bucuri de cumpărături mai organizate, mai eficiente și mai rapide, pentru că îți e mult mai simplu să localizezi, în ordinea de pe listă, produsele de care ai nevoie.

Lista de cumpărături ajută la planificarea mesei

În timp ce îți faci lista de cumpărături, în funcție de alimentele pe care plănuiești să le achiziționezi și, în primul rând, în funcție de cele pe care le ai deja acasă, poți planifica meniul pentru următoarele zile și poți veni cu idei de rețete interesante, pe care poate nu le-ai încercat până acum.

TRUC: De exemplu, dacă ai deja acasă câțiva dovlecei și morcovi rămași de la o supă cremă, gândește-te de ce alte legume și în ce cantități ai mai avea nevoie pentru un ghiveci de legume gustos. Le adaugi pe listă și bifezi rapid 1-2 mese pentru zilele viitoare. Găsești mai multe exemple de acest tip pe site-ul Lidl la categoria #RețetaResponsabilă

A avea o listă de cumpărături organizată este secretul pentru a economisi timp și bani

Primul pas este să notezi meniurile sau rețetele pe care vrei să le pregătești în zilele sau săptămâna ce urmează, ținând cont și de stocul din frigider sau cămară. Odată ce ai un plan de masă, pur și simplu enumeri toate ingredientele de care mai ai nevoie și apoi te bucuri de o sesiune de cumpărături smart.

Iată câteva dintre categoriile care sunt utile pe o listă de produse alimentare:

Băuturi – cafea, ceai, suc, apă.
Pâine/brutărie – pâini pentru sandvișuri, chifle, tortilla, covrigi.
Alimente la conserve și borcane – legume, sos de spaghete.
Lactate – brânzeturi, ouă, lapte, iaurt, unt.
Produse uscate/de panificație – cereale, făină, zahăr, paste, amestecuri.
Alimente congelate – legume, fructe, mese individuale, înghețată.
Carne – carne de pasăre, vită, porc.
Fructe și legume proaspete.
Detergenți – universal, detergent de rufe, lichid/detergent de spălat vase.
Produse din hârtie – prosoape de hârtie, hârtie igienică, folie alimentară, pungi de tip sandwich.
Îngrijire personală – șampon, săpun, cremă de ras.
Altele – articole pentru bebeluși, articole pentru animale de companie.

Trecere în revistă a celor mai utile sfaturi pentru crearea listei de cumpărături:

Planifică meniul zilnic/săptămânal.
Planifică mesele în funcție de ceea ce ai deja acasă. Verifică-ți congelatorul, frigiderul și dulapurile. De exemplu, acel buchet de broccoli pare că începe să-și piardă culoarea? Atunci la meniul din seara asta, gătește paste cu broccoli!
Verifică mereu alimentele de bază înainte de a pleca la supermarket (de exemplu, conserve, sare, ulei, paste, orez, făină, lapte, ouă, unt).
Prinde lista de cumpărături de ușa frigiderului cu un magent – astfel este mereu la îndemână și vei putea nota rapid ce trebuie să cumperi.
Dacă ai un buget limitat, verifică ofertele online și crează-ți mesele în jurul produselor la ofertă.

Verifică ofertele Lidl în aplicația Lidl Plus sau catalogul online

Lidl Plus este o aplicație pentru mobil ce îți oferă posibilitatea să te bucuri de și mai multe oferte în magazinele Lidl. Odată ce ai instalat-o, poți scana cardul digital la casa de marcat pentru a beneficia de avantaje suplimentare la cumpărături.

Verifică săptămânal cupoanele și ofertele din aplicație (sau catalogul online) și profită de extra reduceri.

Cumpărăturile alimentare nu trebuie să fie complicate

Folosirea unei liste de cumpărături care să te ghideze prin supermarket este o modalitate excelentă de a câștiga timp la pregătirea meselor, de a fi mai organizat/ă și chiar de a stabili în avans mesele pentru o săptămână. În plus, pregătirea unui plan de masă și a unei liste de cumpărături, te poate ajuta să economisești timp și bani.

Ție cum îți place să organizezi lista de cumpărături?