Dacă vrei să adopți un stil de viață mai prietenos cu mediul înconjurător, unul dintre cele mai bune locuri pentru a începe este chiar bucătăria ta. A avea un stil de viață sustenabil înseamnă a lua decizii având în vedere impactul asupra mediului.
Dacă ești în căutarea unor sfaturi sau idei pentru o viață mai sustenabilă, trebuie să știi doar câteva lucruri esențiale, precum: ce alimente ai putea evita să mai cumperi, cum să nu mai folosești atât de mult plastic, care sunt electrocasnicele cu rol cheie în bucătărie și ce rețete poți pune în practică pentru a evita risipa alimentară. Despre toate acestea vom povesti în rândurile de mai jos.
Cumpărături sustenabile
Există mai mulți pași pe care îi poți face pentru a te asigura că obiceiurile tale la cumpărături sunt sustenabile. De la ceea ce cumperi până la cum faci cumpărăturile – toate alegerile tale au un impact asupra mediului.
Evită alimentele procesate – pregătește-le chiar tu acasă. Ori de câte ori este posibil, consumă alimente neprocesate sau mai puțin procesate. Alimentele care sunt foarte procesate, precum nuggets de pui, produsele de patiserie și chipsurile, conțin ingrediente care au un impact negativ asupra mediului, precum uleiul de palmier. Aceste alimente sunt adesea bogate în sare, zahăr și grăsimi saturate. În general, cel mai bine este să eviți să le adaugi în coșul tău de cumpărături, deoarece acestea sunt nesănătoase atât pentru tine, cât și pentru planetă. Dar cum mai exact?
De exemplu, în loc sa cumperi o pungă de chipsuri, alege sa le faci acasă, în cuptor. În plus, poți face chipsuri din tot felul de legume: cartofi dulci, sfeclă, dovlecei, păstârnac sau chiar morcov. Este foarte simplu! Iată de ce ingrediente ai nevoie și care este modul de preparare:
Ingrediente:
• 400 grame cartofi tăiați în felii groase de 3 mm (sau alte legume dintre cele enumerate mai sus)
• 1 lingură de ulei de măsline
• 1/4 linguriță sare
Mod de preparare:
• Preîncălzește cuptorul la 230°C.
• Unge o tavă mare de copt cu unt sau stropește-o cu ulei.
• Într-un castron mare, amestecă feliile de cartofi (spălate și uscate bine) împreună cu uleiul de măsline și sarea. Întinde feliile de cartofi (sau din alt tip de legumă) într-un singur strat pe foaia de copt pregătită. Introdu tava în cuptor și coace chipsurile timp de 10 până la 12 minute sau până când capătă o culoare aurie foarte deschisă și par crocante. Urmărește cu atenție pentru a te asigura că nu se rumenesc prea tare. Lasă chipsurile să se răcească complet, apoi savurează-le.
Preparate crocante, mai sănătoase cu AirFry
Savurează preparatele preferate fără să te mai simţi vinovat(ă). Folosește tava specială AirFry pentru cartofi prăjiţi crocanţi sau legume delicioase prăjite cu mai puţin ulei. Tava din sârmă permite aerului fierbinte să circule permanent prin cuptor pentru a găti de jur împrejur preparatul. Gătește rapid și simplu, de fiecare dată, cu ajutorul cuptoarelor Electrolux.
Evită ambalajele din plastic. Chiar și alimentele sănătoase sunt adesea vândute în ambalajele din plastic. De aceea, este mai bine să cumperi fructe sau legume la kilogram decât să le alegi pe cele ambalate individual. Un alt obcei sustenabil este să renunți la pungile din plastic și să folosești o sacoșă reutilizabilă, din material textil sau din plastic reciclat, atunci când mergi la cumpărături.
Obiceiuri sustenabile care țin departe produsele și alimentele de coșul de gunoi
Dacă visezi la o lume în care oamenii și natura să prospere, trebuie să acorzi ceva mai multă atenție obiceiurilor tale de consum. Într-adevăr, nu poți realiza de unul/una singur(ă) o schimbare majoră, însă adoptarea unei alimentații sănătoase și mai sustenabile ar putea ajuta la reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră din lanțul de aprovizionare. De aceea, este important să tratezi deșeurile alimentare ca potențiale ingrediente. De exemplu, știai că:
• Aquafaba (apa din conserva de năut) poate fi transformată într-o spumă uimitoare de căpșuni și cocos și poate fi, de asemenea, adăugată la rețete ca înlocuitor de albuș de ouă?
• Fructele prea coapte sau deteriorate sunt perfecte pentru a face dulceață sau gem?
• Pâinea veche se poate transforma rapid în pesmet sau crutoane?
• Din codițele, cojile de la legume sau oasele de la carne, poți realiza un stoc de supa pentru alte mâncaruri (cum ar fi risotto)?
• Bananele prea coapte pot înlocui cu succes ouăle din compozițiile deserturilor?
• Wrapurile de tortilla rămase pot fi folosite pentru a face o pizza rapidă sau chipsuri de tortilla tăind tortilla în felii, stropindu-le cu puțin ulei și apoi coapte timp de 10-15 minute la 175ºC?
• Resturile de fructe, legume, lapte, semințe și iaurt pot fi toate transformate într-un smoothie hrănitor, sănătos și gustos?
Electrocasnicele, ajutoare de nădejde pentru a găti sustenabil
Odată ce ți-ai planificat mesele și ai făcut cumpărăturile, următorul pas este gătitul, care are un aport considerabil în ceea ce privește impactul asupra mediului – de la consumul de apă la consumul de energie. Conform noului Raport de Sustenabilitate, aferent anului 2021, lansat de Electrolux, electrocasnicele reprezintă aproximativ 30% din consumul global de energie în mediul casnic, iar utilizarea acestora generează aproximativ 85% din emisiile totale de CO2 ale lanţului valoric. De aceea, este important să alegi electrocasnice care au un consum scăzut de energie și apă, dar în același timp să adopți și tu o serie de obiceiuri prietenoase cu mediul. Spre exemplu, iată câteva modalități prin care poți reduce cantitatea de energie pe care o folosești în bucătărie:
Alege aparatele electrocasnice cu atenție. Aparatele electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic pot economisi o cantitate semnificativă de energie în comparație cu aparatele mai vechi.
Descoperă electrocasnicele de bucătărie intuitive
Eforturile susţinute de a reduce consumul de energie al produselor electrocasnice reprezintă angajamentul Electrolux pentru sustenabilitate. Însă, experienţa oferită nu se rezumă doar la eficienţa energetică, ci și la eficientizarea consumului de apă sau reducerea cantității de plastic din produse. În anul 2021, 19% din totalul electrocasnicelor vândute de Electrolux au fost reprezentate de produsele care au impact redus asupra mediului, ceea ce denotă un interes tot mai mare și din partea consumatorilor în această direcție.
Printre funcțiile electrocasnicelor care ajută la eficientizarea resurselor, amintim:
Funcţia EcoTimer a plitei cu inducţie SensePro Electrolux oprește încălzirea înainte de a încheia procesul de gătire, deoarece se folosește căldura reziduală în cel mai eficient mod, pentru a finaliza procesul de gătire.
Senzorul inteligent Food Sensor al cuptorului cu abur Electrolux SteamPro CookView îţi permite să monitorizezi procesul de gătire prin măsurarea temperaturii din interiorul preparatului . Dacă mâncarea este gata, acesta întrerupe procesul de gătire. Un electrocasnic util dacă ai în plan să pregătești o friptură bine gătită. Astfel, vei obține garantat rezultate perfecte de fiecare dată. Totul conform preferințelor tale.
Aparatele frigorifice menţin mai mult timp prospeţimea și substanţele nutritive ale alimentelor, asigurând mai puţină risipă de alimente. Electrolux face demersuri constante în a optimiza produsele din catalogul său. De exemplu, în 2021, la nivel global, Electrolux a lansat un produs inovator – frigiderul cu inverter. Cu un consum de energie de trei mai puțin față de alte produse frigorifice de pe piață, frigiderul NutriFresh menține temperatura stabilă, reduce pierderile de apă și asigură o umiditate optimă pentru a menține alimentele proaspete mai mult timp.
Iar gama de mașini de spălat vase QuickSelect te ghidează în selectarea programelor optime de spălat pentru un consum mai scăzut de apă.
De asemenea, poți economisi energie și apă atunci când gătești cu aceste sfaturi:
• Folosește doar cantitatea de apă de care ai nevoie cu adevărat, pentru a nu irosi timp și energie suplimentară încălzind-o.
• Acoperă oalele și tigăile pentru a fierbe apa mai repede.
• Nu deschide ușa cuptorului mai des decât este necesar.
• Oprește focul cu câteva minute înainte ca mâncarea să se termine de gătit. Plita va fi încă fierbinte pentru puțin timp.
• Folosește mașina de spălat vase în detrimentul spălatului manual, la robinet. Surprinzător, aceasta consumă o cantitate mai mică de apă și detergent.
De asemenea, iată și câteva modalități bune de a nu irosi energie atunci când depozitezi mâncarea:
• Lasă mâncarea gatită să se răcească înainte de a o depozita în frigider sau congelator.
• Închide ușa frigiderului sau congelatorului cât mai repede posibil.
• Dezgheață frigiderul sau congelatorul atunci când este necesar.
• Lasă cel puțin 10 cm între frigider și peretele din spatele acestuia. Acest lucru va permite căldurii să circule mai eficient.
Dacă vrei să îți schimbi electrocasnicele din casă sau te muți și dorești să îți utilezi bucătăria cu cele mai noi tehnologii, îți recomandăm să arunci o privire și pe site-ul www.Electrolux.ro. Electrocasnicele marca Electrolux sunt dovada că putem avea parte și de tehnologie inovatoare și un design modern, practic și util, dar care totodată ne ajută să facem pași mici, dar importanți spre un stil de viață sustenabil.
Înscrie-te să primești un eBook gratuit
Rețete inteligente pe care le poți găti împreună cu copiii tăi
Nu trimitem spam. Te poți dezabona oricând dorești.