Când vine vorba de reducerea alimentelor irosite, felul în care este porționată și servită mâncarea poate face o mare diferență.

Te-ai apucat vreodată să gătești orez sau paste și ai adăugat ceva mai multe (doar ca să fii sigur!), dar te-ai ales la final cu o cantitate prea mare? Se întâmplă tot timpul cu diverse produse… De aceea porționarea este atât de importantă. Unele ambalaje au pe verso porții recomandate, dar acestea sunt de obicei menționate în gramaje și mulți dintre noi nu își cântăresc mâncarea (chiar dacă aceasta este o idee bună).

În schimb, poți utiliza câteva instrumente de măsurare. Asigură-te doar că utilizezi aceeași ustensilă de fiecare dată și apoi vei observa cantitatea suficientă.

Servește mâncarea în boluri pe centrul mesei – acest lucru permite membrilor familiei să ia ceea ce doresc în timp ce mâncarea neconsumată din boluri va putea fi refolosită pentru alte preparate, a doua zi. Cei mai mulți dintre noi nu vor dori să consume alimentele rămase din farfuria cuiva – este normal – dar fiind lăsate într-un bol separat, poate fi soluția perfectă pentru evitarea risipei de alimente.

Dacă pui mâncarea direct pe o farfurie, începe mereu cu porții mici și apoi completează-le dacă este necesar.

Avantajele controlului porțiilor:

  • O digestie mai bună

  • Glicemie echilibrată

  • Sațietate îmbunătățită

  • Pierdere în greutate

  • Economisirea banilor

  • Reduce risipei de alimente

CUM MĂSURĂM CANTITATEA POTRIVITĂ?

Legume (non-amidonoase): Mâinile împreunate și făcute căuș sunt un ghid foarte bun pentru a afla cantitatea potrivită.

Cereale, legume bogate în amidon: O porție de cereale sau de legume bogate în amidon ar trebui să fie de mărimea pumnului închis.

Carne / Pește: Palma mâinii este un ghid foarte bun pentru o porție de carne roșie, pui sau porc. Grosimea feliilor de carne ar trebui să fie aceeași cu cea a proprii mâini. O porție de pește ar trebui să fie de mărimea întregii mâini.

Fructe, nuci, legume non-amidonoase: O porție de gustări (fructe, nuci) ar trebui să fie egală cu cantitatea care încape în mână.