Project Description

O modalitate nouă de a consuma legume rădăcinoase este de a le încorpora într-un chec dulce, umed, cu arome de citrice. Nu-i așa că pare interesant?

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

CATEGORIE

Desert

DIFICULTATE

Ușor / Începător

Acest chec este modul perfect (și cel mai delicios) de a recicla legumele rămase nefolosite, pe care altfel le-ai fi aruncat. Dar de un lucru poți fi sigură: toată lumea își va dori o porție din acest delicios desert cu fructe și legume, in special copiii.

În această rețetă am folosit dovleac și morcovi, dar și sfecla, cartoful dulce, dovlecelul și păstârnacul se potrivesc de minune. Poți folosi practic orice legumă / rădăcinoasă ai la îndemână, atâta timp cât nu are o aromă prea puternică.

Rețeta pentru Chec cu portocale și legume

Încălzește cuptorul la 160° C. Unge și tapetează o formă de copt de 30 x 20cm cu foaie de pergament. Se amestecă stafidele, coaja și sucul de portocale (sau clementine) și se încălzesc puțin la foc mic.

Amestecă făina, zahărul, condimentele, ghimbirul, bicarbonatul, praful de copt și vârful de sare într-un castron mare. Se adaugă ouăle cu untul topit și amestecul de stafide, apoi se amestecă cu o lingură de lemn. La final încorporează legumele rase și pune compoziția în tavă.

Se coace timp de 35 – 40 de minute sau până când o frigăruie de lemn înfiptă în centru iese curată. Se răcește în tavă.

Glazură: amestecă bine zahărul pudră cu laptele.

Odată răcit, se tornă glazura sau se presară zahăr pudră.

INFORMAȚII
  • Categorie: Desert

  • Timp preparare: 30 min
  • Timp gătire: 35 min
  • Timp total: 1h 05 min
  • Calorii: 346kcal
  • Grăsimi: 13g
  • Carbohidrați: 54g
  • Proteine: 4g
INGREDIENTE PENTRU CHEC CU PORTOCALE ȘI LEGUME
  • 200g unt, topit, plus extra pentru uns tava

  • 140g stafide

  • coaja și sucul a 2 portocale sau 4 clementine

  • 300g făină

  • 2 1/2 lingurițe praf de copt

  • 200g zahăr brun

  • 2 lingurițe mix de condimente (scorțișoară, cuișoare, ienibahar)

  • 1 linguriță de ghimbir măcinat

  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

  • 4 ouă mari, bătute cu o furculiță

  • 300g morcovi, păstârnac, cartof dulce, sfeclă, dovleac sau dovlecei (sau un amestec), toate rase

INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ
  • 1/4 cană zahăr pudră

  • 1 lingură de lapte

ȘTIAI CĂ …
  • Legumele rădăcinoase variază în ceea ce privește conținutul de apă, așa că urmărește checul aproape de sfârșitul timpului de gătire – ar putea dura mai puțin sau mai mult.