Project Description

Această “caserolă” de frigănele (french toast) la cuptor, este perfectă pentru a fi pregătită chiar și cu o zi înainte! Frigănelele coapte cu scorțișoară, vanilie, sirop de arțar și topping crocant de zahăr cu scorțișoară, sunt un desert pe care fiecare membru al familiei îl va devora instant! În plus, vei folosi cu succes acea pâine uscată și întărită.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

CATEGORIE

Desert

DIFICULTATE

Ușor / Începător

P

entru frigănele poți folosi aproape orice pâine sau cozonac rămas, brioche sau chifle, cornuri, gogoși, clătite sau pâine cu stafide.

Variații ale acestei caserole de frigănele:

  • Pentru a face această caserolă fără lactate, poți înlocui laptele cu lapte de migdale sau de nucă de cocos și asigură-te că pâinea nu conține lactate.
  • Poți înlocui zahărul cu sirop de arțar.
  • Adaugă chipsuri de ciocolată, unt de arahide, fructe de pădure proaspete sau congelate, banane tocate, nuci sau cremă de brânză, dacă vrei!

Această rețetă este cu adevărat una minunată pentru adaptare și distracție. Lasă-ți imaginația să zboare!

Rețeta pentru frigănele la cuptor

Unge cu ulei o tavă de copt de 22 × 22 cm.
* Poți folosi acest o tavă de 22 × 33 cm dacă preferi, dar caserola va fi destul de subțire și va necesita un timp de coacere mai redus.

Taie sau rupe pâinea în bucăți de cca 3 cm și pune-o în tavă – va fi plină dar este în regulă!

Într-un castron mediu, amestecă ouăle, laptele, siropul de arțar, 2 lingurițe de scorțișoară și vanilia. Se toarnă totul peste pâinea din tavă, făcând tot posibilul pentru a distribui uniform amestecul peste pâine.

Folosind o spatulă, apasă pâinea în lichid cât mai bine.

Într-un castron mic, combină cele 2 linguri de zahăr granulat și 1 linguriță de scorțișoară. Se presară peste pâine uniform.

Acoperă și pune tava la frigider cel puțin 2 ore sau chiar peste noapte.

Pentru copt: acoperă (cu folie sau un capac) și coace frigănelele la 176° C timp de 40 de minute. Îndepărtează apoi capacul/folia și coace timp de încă 15-20 de minute până când partea de sus este ușor crocantă.

Glazură: amestecă împreună zahărul pudră cu laptele și stropește totul peste pâine sau servește cu sirop, fructe, frișcă sau iaurt.

INFORMAȚII
  • Categorie: Desert

  • Timp preparare: 10 min

  • Timp gătire: 45 min
  • Timp total: 55 min
  • Calorii: 416,58cal

  • Grăsimi: 8,21g

  • Carbohidrați: 68,16g

  • Proteine: 16,6g

INGREDIENTE PENTRU FRIGĂNELE
  • 1 pâine, preferabil uscată (cca 450g)

  • 8 ouă

  • 1 cană de lapte

  • 1/2 cană sirop de arțar (sau zahăr granulat)

  • 2 lingurițe de scorțișoară

  • 2 lingurițe extract de vanilie

  • 2 linguri extra de zahăr granulat

  • 1 linguriță extra de scorțișoară măcinată

INGREDIENTE PENTRU GLAZURĂ
  • 1/4 cană zahăr pudră

  • 1 lingură de lapte

ȘTIAI CĂ …
  • Frigănelele se mai numesc french toast sau pâine prăjită țigănească.
  • Una dintre cele mai vechi versiuni de french toast a fost de pe vremea Imperiului Roman. Bucătării, se pare că foloseau orice bucățică de mâncare pentru a evita risipa de alimente, pâinea veche și întărită fiind una din acestea.