Creativitatea este una dintre metodele prin care putem contribui la combaterea fenomenului risipei alimentare. În acest articol, vrem să îți împărtășim câteva sfaturi utile despre metode prin care poți să refolosești anumite alimente care rămân neconsumate, chiar și în afara bucătăriei. De exemplu, știai că unele produse alimentare au proprietăți benefice asupra tenului sau te pot chiar ajuta la curățenie?

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

19 August 2021

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Metode clasice pentru utilizarea alimentelor pe care nu le mai consumi – cele mai cunoscute idei de rețete

Există câteva metode clasice prin care poți să folosești anumite alimente care, poate, nu mai sunt la fel de calitative pentru a fi consumate ca atare. [i]

  • Bananele mult prea coapte pot fi folosite pentru a face un delicios chec.
  • Merele care au stat prea mult în coșul cu fructe pot fi transformate în chipsuri sănătoase.
  • Menta proaspătă din cuburile de gheață aromate poate fi înlocuită cu ușurință de frunzele de mentă puțin veștejite.
  • Dacă s-au înmuiat prea tare, roșiile pot fi deshidratate, numai bune pentru sosuri pentru paste sau pizza.
  • Cojile de citrice pot fi folosite pentru a da mai multă savoare anumitor preparate, precum deserturile.

Toate sunt metode foarte bune pentru a reduce cantitatea de alimente aruncate la coșul de gunoi, un scop comun de care cu toții ar trebui să ne îngrijim. Ca să îți folosești creativitatea în bucătărie, la cel mai înalt nivel, Lidl România vine în întâmpinarea ta cu  sfaturi și rețete savuroase pe care le poți folosi, pentru a evita să risipești mâncarea.

Dar, de asemenea, există și alte metode creative  prin care poți să refolosești anumite alimente și resturi alimentare, în afara bucătăriei.

Folosirea alimentelor ca tratamente cosmetice

O altă soluție pentru a nu irosi alimentele constă în folosirea lor pentru tratamente cosmetice. Există câteva pe care le poți face din confortul casei tale. Îți vor aduce beneficii și cu siguranță vei face și economie. În cele ce urmează, vrem să îți prezentăm câteva exemple:

  1. Mască de față din albuș de ou – dacă tocmai ai făcut o maioneză și ți-a rămas un albuș de ou, poți să îl folosești pentru o minunată mască de față. Nimic mai simplu, doar bate albușul și întinde-l pe față. Așteaptă să se usuce și apoi spală-te. Tenul tău va rămâne revigorat și ferm. [ii]
  2. Mască de față cu avocado – dacă ultima dată când ai fost la cumpărături ai luat un avocado în plus, și acum este mult prea copt pentru a putea fi mâncat, pisează-l bine și aplică-l pe față. Vitaminele pe care le conține vor da o strălucire și o suplețe aparte tenului tău.[iii]
  3. Pliculețele de ceai folosite – după ce le-ai scos din cană, nu le arunca la coșul de gunoi. Pune pliculețele de ceai peste pleoape, deoarece acestea ajută la reducerea cearcănelor. [iv]
  4. Felii de castravete pentru ochi – tocmai ai terminat de servit micul dejun și pe farfuria celui mic au rămas două felii de castravete? Poți să le folosești pentru un mic tratament cosmetic. Pune-le pe ochi și așteaptă câteva minute. Vor avea un puternic efect calmant și hidratant asupra pielii din jurul ochilor.[v]
  5. Zațul de cafea – te sfătuim să nu irosești zațul de cafea rămas, deoarece este un exfoliant natural excelent. Îl poți utiliza după ce îl amesteci cu puțin gel de duș. Îți va îndepărta celulele moarte de la suprafața pielii, iar, deoarece cafeaua este bogată în antioxidanți, va aduce beneficii asupra sănătății celui mai mare organ al corpului. Îmbătrânirea la nivelul pielii va fi redusă și, de asemenea, circulația sângelui va fi mult îmbunătățită.[vi]

Folosirea alimentelor în activitățile casnice

            Multe dintre produsele pe care le folosim zi de zi la curățenie conțin substanțe chimice. Există, însă, și alternative naturale pentru aceste produse, prin care poți evita, totodată, risipa de alimente:[i]

  1. Zațul de cafea – impresionant, chiar și în activitățile casnice, zațul te ajută să cureți oalele arse. Doar pune o cantitate mică în oala cu pricina, freacă bine cu un burete și limpezește. Rezultatul te va uimi!
  2. Pâinea veche – îți poate fi de folos dacă vrei să cureți o pictură. Doar freacă ușor, pentru a nu degrada pânza, și vei vedea cum aluatul spongios va curăța orice urmă de praf.
  3. Lămâia veche – este foarte folositoare pentru a curăța cuptorul cu microunde. Taie o lămâie și pune-o într-un bol cu apă pentru câteva minute în aparatul pornit. Lasă vasul acolo până când dispare tot aburul și apoi doar șterge cu o lavetă. De asemenea, blatul de lucru din bucătărie se curăță foarte bine dacă îl presari cu puțină sare și apoi îl freci cu o jumătate de lămâie.

Folosirea alimentelor la grădinărit

            Este bine cunoscut faptul că din cojile fructelor și legumelor curățate în bucătărie poți face un amestec (compost), care, folosit la grădinărit, va ajuta la dezvoltarea armonioasă a plantelor. De asemenea, există anumite beneficii pe care unele alimente pe care le avem mereu în casă ni le pot oferi.[ii]

  1. Cojile de banană – sunt foarte bogate în potasiu și vor ajuta plantele să crească sănătoase și puternice. Trebuie doar să le tai în bucățele mici, pentru ca microorganismele să le descompună mai ușor, și să le încorporezi în solul din jurul plantelor.
  2. Cojile de ouă – sunt foarte bogate în calciu. Le poți împrăștia pe toată suprafața grădinii, iar dacă înainte de asta le lași la înmuiat în oțet, calciul din ele va fi mult mai ușor disponibil pentru plante.
  3. Apa în care ai fiert cartofii – este foarte utilă pentru a uda plantele. Conține potasiu, fier și calciu, iar acestea vor acționa ca îngrășăminte naturale. Vei observa cât de puternice vor fi plantele tale.

Vizitează Lidl.ro

Sperăm că vei găsi aceste sfaturi utile, pentru a combate una dintre cele mai serioase provocări apărute în viața noastră, și anume risipa alimentară. Toate aceste practici, adăugate stilului de viață, îți vor aduce multiple beneficii în tratarea risipei alimentare, într-un mod pozitiv. Este de datoria noastră, a tuturor, să ne responsabilizăm pentru o viață mai bună. Lidl România se implică în misiunea de a reduce risipa alimentară, atât prin implementarea unei serii de măsuri interne (de exemplu, optimizarea stocurilor), cât și prin parteneriatul cu Banca pentru Alimente, o organizație nonprofit care colectează gratuit bunuri de consum de la donatori (agenți economici, firme, producători agro-alimentari) și le distribuie către persoanele în nevoie și grupurile vulnerabile. Aceste bunuri sunt încă bune pentru consum, însă și-au pierdut din diverse motive valoarea comercială (de exemplu, au un defect estetic pe ambalaj, sau fac parte dintr-o promoție a cărei perioadă de desfășurare s-a încheiat). Astfel, alimentele care sunt încă sigure pentru consum nu sunt risipite, ci ajung la persoane care au nevoie de ele.

Vizitează Lidl.ro

Alimentele ne dau energie, stare de bună dispoziție, tocmai de aceea, de ce să nu profităm de beneficiile pe care ele ni le aduc și în alte forme, precum tratamente faciale sau îmbunătățirea calității plantelor pe care le cultivăm în propria grădină? Te sfătuim să încerci câteva din trucurile pe care ți le-am prezentat mai sus, pentru a te convinge de beneficiile ce unele produse alimentare, pe care cu siguranță și tu le ai acasă, le pot aduce asupra calității vieții tale, dar și asupra planetei și stării de bine a celor din jur.