Astăzi vă invităm să ne fiți alături în bucătăria Elenei Santos, redactor în cadrul proiectului NuMaiAruncaMancare.ro, lansat de Desprecopii.com și susținut de Lidl România, proiect creat cu scopul de a găsi soluții practice, simple și utile în vederea evitării risipei alimentare.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La cumpărături

PUBLICAT LA

13 Iulie 2022

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Elena este mama a trei copii – de 8, 14, respectiv 18 ani – copii cu gusturi și nevoi diferite din punctul de vedere al cantităților, așa că misiunea ei zilnică este de a gândi în mod cât mai eficient meniul, astfel încât să nu ajungă în situația în care mâncarea nu este consumată integral. Iar în situația în care se întâmplă, găsește mereu o soluție pentru a refolosi resturile alimentare.

Elena a pregătit micul dejun, pachetul pentru școală, prânzul, cina, dar și o gustare, preferata copiilor! Rețete simple, echilibrate și rapide, plăcute de întreaga familie.

Care sunt ingredientele alese pentru micul dejun și modalitatea de preparare pentru cantitățile necesare?

Pentru micul dejun (pentru 2 copii și un adult):

• 4 ouă bio de la Lidl
• 1/2 de avocado ready to eat
• 20/30 gr brânză feta, crumble
• 4-5 roșii cherry din Piața Lidl

Pentru cerealele de porumb fără gluten cu lapte, necesarul pentru 1 copil:

• 1 porție suficientă unui adolescent este de 80/100gr fulgi de porumb
• 250ml lapte cald

Următorul pas: pachetele pentru școală!

Elena are trei copii cu gusturi diferite, dar încearcă să folosească creativ aceleași ingrediente în moduri de preparare distincte pentru a evita risipa alimentară, dar și pentru a economisi resursele financiare și timpul petrecut în bucătărie. Iată deci 3 tipuri de sandwich-uri pentru școală.

Pentru sandwich-ul Sarei, Elena a folosit:

• o felie de pâine tăiată în triunghi
• o felie de cașcaval
• două felii subțiri de ardei roșu
• un măr mic

Pentru sandwich-ul Rihannei, Elena a folosit:

• 2 felii de pâine unse cu unt sărat
• 2 felii de mușchi file crud-uscat
• 2/3 rondele de castravete
• smoothie cu fructe și iaurt (doar în sezonul rece)

Iar pentru sandwich-ul lui Alessandro, a folosit:

• pâine feliată cu semințe
• un mix de cașcaval răzuit, aproximativ 30 gr
• 2 felii de mușchi file crud-uscat
• 4 rondele de castravete
• o frunză de salată
• 3 felii subțiri de ardei roșu

Ingrediente necesare pentru prânz: supă cremă de praz

Pentru a reduce timpul în bucătărie, Elena a pregătit o rețetă rapidă și delicioasă de supă cremă făcută la soup maker, în doar 20 de minute. Pentru această rețetă, a folosit cantitățile ideale pentru 5 persoane (aproximativ 300ml/persoană):

• 1 fir și jumătate de praz tăiat rondele mici
• 2 cartofi medii tăiați cubulețe
• 1200 ml apă sau supă de legume
• 2 căței de usturoi
• 50 gr unt
• 1 rădăcină de păstârnac
• 3 linguri de ulei
• sare și piper după gust
• smântână și crutoane după gust

Se pun toate ingredientele în soup maker, cu excepția smântânei și crutoanelor, apoi se va seta programul și gata. De regulă, cât timp supa este la făcut, Elena se ocupă de alte activități – fie duce sau ia fetele de la școală, fie bifează alte activități în casă sau grădină. În acest fel, reușește să câștige timp.

După ce supa este gata, urmează gustarea – preferata copiilor!

Iată deci ingredientele necesare pentru următorul preparat, brioșele cu morcovi, ideale și pentru pachețel – aproximativ 15 brioșe de 20/25 grame fiecare – cantitate care va acoperi necesarul pentru 2 zile pentru cei 3 copii.

Pentru această rețetă, este nevoie de:

• 250 gr făină
• 4 ouă
• 3 morcovi medii
• 50 gr zahăr
• 2/3 linguri de iaurt simplu Pilos
• 1 vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu
• 2 linguri ulei măsline
• 1 linguriță de scorțișoară
• nuci sau ovăz, după preferință

Se amestecă bine toate ingredientele, se pun în 15 forme de brioșe, apoi la cuptor pentru 25 minute, la 180 grade. Nimic mai simplu!

Iar pentru cină, Elena a pregătit un Frango de churrasco, preparat portughez pentru 5 porții (3 copii și 2 adulți), adică un pui rotisat de regulă în rotisor special, dar putem folosi și cuptorul. Ca garnitură, a pregătit o salată verde cu roșii și orez basmati.

Ingrediente necesare pentru pregătirea cinei:

• 1 pui întreg aprox 1kg de la Lidl
• condimente pentru sos (sare, piper, boia, piripiri, usturoi, ulei măsline, ierburi aromatice)

Ungem bine puiul cu sos și îl punem la cuptor tip de 100 min, la 180 grade C.

Pentru garnitură, avem nevoie de:

• 1 salată verde
• ceapă mică roșie
• câteva roșii cherry
• ulei de măsline
• zeamă de lămâie
• semințe
• 400 gr de orez pe care îl fierbem 8/10 min în apă cu sare apoi îl prăjim în unt pentru 2 minute

Dacă vor rămâne resturi de carne din puiul servit la cină, Elena le va dezosa și le va pune în caserolă la frigider pentru ziua următoare, atunci când va prepara quesadilla. E important să fim cât mai creativi în bucătărie. Creativitatea înseamnă mai puțină risipă alimentară!

Sperăm că v-am inspirat și pe voi să pregătiți rețete simple, rapide și echilibrate, pe placul întregii familii. Și, cel mai important, în cantitățile necesare, fără exces!