Refrigerarea este o metodă eficientă de a conserva alimentele într-o stare bună, ferindu-le de alterare. Acest procedeu este des întâlnit în industria alimentară, însă poate fi și o metodă de păstrare a produselor perisabile și mâncărurilor, chiar și la tine acasă.
La ce detalii trebuie să fim atenți atunci când alegem un frigider pentru a fi siguri că alimentele își vor păstra calitatea mai mult timp? Care sunt alimentele care ajung în frigider și care sunt cele care pot fi păstrate cu succes la temperatura camerei? De ce este bine să evităm depozitarea mâncărurilor fierbinți în frigider? Te invităm să afli toate aceste răspunsuri și nu numai, din rândurile de mai jos.
Frigiderul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din casă. Prin urmare, alegerea unui frigider dotat cu tehnologii moderne de refrigerare și depozitare, care să ofere un consum mic de energie, ar trebui să fie unele dintre cele mai importante criterii care influențează decizia de cumpărare.
Gama de frigorifice Electrolux are la bază o serie de tehnologii moderne, care te ajută să menții alimentele în siguranță pentru mai mult timp. De exemplu:
- Tehnologia TwinTech® No Frost asigură nivelul optim de umiditate pentru a menţine aromele, textura şi prospeţimea alimentelor mai mult timp.
- CustomFlex® este un sistem inovator de depozitare de pe ușa interioară, a fost îmbunătăţit la cele mai noi modele de frigidere, iar capacitatea de stocare a fost mărită, pentru mai multă libertate în personalizarea intuitivă a spaţiului disponibil.
- Cu ajutorul 360° Cooling, prospeţimea alimentelor este menţinută mai mult timp, deoarece asigură o răcire rapidă și eficientă, un nivel optim de umiditate și o revenire rapidă la temperatura setată după deschiderea ușii.
Ce alimente ar trebui să depozităm în frigider și ce alimente rezistă cu succes la temperatura camerei?
Există unele produse alimentare care nu necesită depozitarea la rece și, cu toate acestea, le așezăm pe raftul frigiderului. În același timp, există anumite alimente care stau pe blatul bucătăriei sau în cămară, deși ar trebui să fie refrigerate. Care sunt acestea?
Lista alimentelor ce trebuie păstrate la frigider este mai lungă: muștar, sos de hrean, ketchup, sirop de ciocolată, sirop de arțar pur, sos de soia, avocado copt, banane coapte, făină de nuci și făină integrală de grâu după deschidere, lămâi, portocale, unt, unt de nuci, lapte de soia și nuci, lapte integral, nuci și uleiuri de nuci (dacă nu sunt consumate în câteva luni), struguri, fructe uscate, gemuri , ouă, carne, majoritatea brânzeturilor (cheddar sau parmezanul pot fi păstrate în siguranță la temperatura camerei, dar toate brânzeturile vor rezista mai mult dacă sunt păstrate la frigider), ierburi aromate, tortilla, mezeluri, plăcinte cu fructe, plăcinte cu cremă, unele medicamente, sticlele de vin deschise sau șampania.
Pe de altă parte, probabil fiecare dintre noi are obiceiul de a pune anumite produse alimentare în frigider, deși nu au nevoie de temperaturi scăzute pentru a-și păstra calitatea. Eliminarea acestor alimente din frigider poate elibera spațiu, îmbunătăți gustul, dar și calitatea produselor. Din această categorie fac parte: sosul iute, cartofii, ceapa, usturoiul, pâinea, roșiile, castraveții, cafeaua, dovleceii, mierea, uleiurile de gătit, avocado necopt, banane necoapte, merele, piersicile, nectarinele, orezul, fasolea uscată, ardeii sau vinetele.
Pentru și mai multe detalii, reguli de organizare și depozitare a alimentelor în frigider, îți recomandăm să citești în continuare>>
Noua gamă de combine frigorifice Electrolux
Descoperă și tu noua gamă de combine frigorifice Electrolux, creată special pentru pasionaţii de gastronomie și adepţii bunului gust.
Tehnologiile de răcire dezvoltate și patentate de Electrolux asigură performanţe optime cu eficienţă energetică.
Iar designul funcţional și atrăgător încântă simţurile și transformă bucătăria într-un loc modern, stilat și plin de inspiraţie.
De ce este importantă curățarea frigiderului și cum o faci corect?
Unul dintre mai importante electrocasnice din casa ta, frigiderul tău, merită o întreținere corespunzătoare. De aceea, este bine să îl cureți în profunzime la fiecare 3-4 luni, pentru a prelungi durata de viață a alimentelor. De asemenea, între curățări, asigură-te că zonele de contact ale frigiderului, inclusiv mânerele și rafturile, sunt igienizate des. Fără întreținere și o curățare regulată, petele și resturile alimentare se pot acumula pe suprafața exterioară, pe rafturi și sertare.
Dacă dorești să-ți menții frigiderul într-o stare bună de funcționare și să eviți mirosurile neplăcute, te invităm să urmezi pașii de mai jos.
- Primul pas în curățarea rafturilor și sertarelor este eliminarea alimentelor expirate, în cazul în care nu ai avut timp să le prepari sau ai achiziționat cantități prea mari. Pentru a evita, totuși, astfel de situații, te invităm să citești articolul de aici, despre cum să cumperi inteligent și să nu ajungi în situația în care ești nevoit/ă să arunci alimente.
- Următorul pas este să îndepărtezi toate rafturile și sertarele și să le speli cu produsele de curățare și întreținere speciale pentru interior, precum cele din gama Frigo Care. Acestea neutralizează mirosurile și curăță în profunzime pentru un mediu mai plin de prospețime, petele sunt îndepărtate, iar suprafețele sunt impecabile. De asemenea, tot în gama Frigo Care, poți găsi produse foarte eficiente și pentru curățarea și întreținerea exterioară a frigiderului.
Atenție: lasă componenetele din sticlă (rafturi și alte recipiente) să ajungă la temperatura camerei înainte de a le introduce în apa fierbinte, deoarece la trecerea bruscă, acestea ar putea să se ciobească sau să se crape.
- În timp ce componentele se usucă, poți curăța interiorul frigiderului. Dacă frigiderul are sertare sau rafturi pe care nu le poți îndepărta, acesta este un pas foarte important. Pentru a începe curățarea, poți folosi o soluție de curățare special destinată frigorificelor, pe care o poți regăsi în oferta Electrolux, gama Frigo Care. Sfat: Curăță frigiderul începând de sus.
- Îndepărtează mirosurile din frigider – Pentru împrospătarea mirosurilor din interiorul frigiderului, se poate folosi un absorbant de mirosuri pentru frigorifice, sau pur și simplu se poate folosi metoda tradițională utilizând bicarbonat de sodiu .Odată ce totul a fost curățat și uscat, umple un recipient deschis cu bicarbonat de sodiu și lasă-l pe raftul de jos al frigiderului. Acesta va fi capabil să absoarbă mirosurile persistente din frigider.
- Curăță garnitura frigiderului – De multe ori nu ne gândim să verificăm garniturile de-a lungul ușii frigiderului. Acestea sunt, de regulă, realizate din cauciuc și utilizate pentru a închide ușile; totuși, dacă firimiturile sau lichidele se acumulează în acele suprafețe, frigiderul nu se va închide corect sau complet în timp. Aceste garnituri trebuie curățate în mod regulat pentru a menține o etanșare completă. Apa caldă și detergentul obișnuit pentru vase sunt aliați de încredere.
- Nu uita de exteriorul frigiderului – este ceea ce vei observa cel mai des, mai ales dacă ai copii mici care aleargă prin bucătărie și cărora le place să pună mâna pe orice. Pentru a curăța petele sau amprentele, poți folosi cu încredere această soluție specială, utilă pentru curățarea suprafețelor din inox. Nu uita nici de partea de sus a frigiderului, aceasta poate acumula mult praf în timp.
Sfaturi utile pentru a prelungi durata de viață a alimentelor
În primul rând, dacă vrei să profiți la maximum de alimentele depozitate în frigider, temperatura setată trebuie să fie între 0° C și 5° C.
În plus, alegerea unui frigider potrivit, care să contribuie la păstrarea optimă a calității produselor, este esențială – pentru a evita risipa alimentară și pentru a beneficia de gustări proaspete. Cu ajutorul noilor combine frigorifice Electrolux, care îmbină performanța eficientă energetic cu designul funcţional și atrăgător, vei menține alimentele într-un mod mai organizat si vei evita risipa alimentară.
Descoperă tehnologiile inovatoare care te ajută să prelungești prospețimea alimentelor:
- Sertarele de legume, de dimensiuni generoase și dotate cu un sistem de reglare al umidității cu ajutorul tehnologiei TwinTech® No Frost, asigură nivelul optim de umiditate pentru a menţine aromele, textura şi prospeţimea alimentelor mai mult timp. Un sistem răceşte congelatorul fără acumulări de gheaţă, iar celălalt asigură o temperatură stabilă în frigider, fără a usca alimentele.
- Sertarul Extra Chill menţine calitatea, gustul și prospeţimea mezelurilor și brânzeturilor. Acesta asigură o temperatură mai joasă decât în restul frigiderului și o circulație optimă a aerului rece.
- Sistemul de depozitare unic CustomFlex® – un sistem inovator de depozitare de pe ușa interioară cu o capacitatea de stocare mărită – oferă mai multă libertate în personalizarea intuitivă a spaţiului disponibil.
În plus, iată o serie de alte 10 sfaturi pe care le poți pune în practică pentru a păstra alimentele proaspete în frigider pentru mai mult timp:
- Menține ușa deschisă a frigiderului doar pentru perioade scurte timp. În acest fel, vei împiedica aerul cald din exteriorul frigiderului să crească temperatura din interior
- Verifică frecvent termenul de valabilitate al produselor din frigider, pentru a le consuma la timp.
- Evită să supra-aglomerezi frigiderul. Este important să lași suficient spațiu între alimente, astfel încât aerul să circule liber și să mențină temperatura în interior constantă, fiind esențială pentru menținerea alimentelor proaspete.
- Legumele preferă un climat umed de depozitare, în timp ce fructele preferă unul uscat. De aceea, păstrează-le separat.
- Laptele trebuie depozitat în partea din spate a frigiderului, nu pe ușă, deoarece zona respectivă este expusă în mod regulat la aer mai cald atunci când ușa frigiderului este deschisă.
- Păstrează brânza și untul sigilate într-un recipient etanș pentru a nu se strica.
- Ouăle trebuie păstrate în recipientul original și așezate pe raftul din mijloc.
- Depozitează carnea crudă într-un recipient de sticlă, astfel încât lichidul să nu se scurgă pe rafturi.
- Resturile de produse alimentare trebuie păstrate în recipiente de sticlă transparente sau pungi de plastic resigilabile, astfel încât să poți vedea în ce stare se află, fără a fi nevoie să deschizi recipientul și să expui resturile la aer.
- Nu lăsa conservele deschise atunci când nu reușesti să le consumi integral. Redepozitează-le în caserole/recipiente din sticle cu capac.
Știai că…? Este mai bine să eviți plasarea alimentelor fierbinți direct în frigider, deoarece acest lucru va crește temperatura frigiderului și, implicit, riscul ca restul alimentelor să se altereze mai repede. Sugestia este să aștepți până când mâncarea este răcită la temperatura camerei și abia apoi să o depozitezi în frigider.
Așadar, dacă vrei să te bucuri de alimente proaspete pentru mai mult timp, începe cu alegerea frigiderului dotat cu tehnologii moderne și continuă apoi cu punerea în practică a acestor sfaturi simple, dar foarte utile!
Înscrie-te să primești un eBook gratuit
Rețete inteligente pe care le poți găti împreună cu copiii tăi
Nu trimitem spam. Te poți dezabona oricând dorești.