Din păcate, românii aruncă prea multă mâncare și deseori aruncă alimente care sunt bune și ar putea fi refolosite cu succes. Multe din produsele alimentare pe care le cumpărăm ajung prea repede în coșul de gunoi, fie că este vorba de sucul de roșii rămas nefolosit sau cartofii care ni se par cam moi, nu? Deci, cum putem reduce risipa de alimente refolosind mâncarea rămasă?

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

17 Februarie 2021

CU SPRIJINUL

Electrolux.ro

De ce rămânem cu așa de multă mâncare la final de zi? Oare nu cumpăram prea mult?

Prima soluție ar fi să planificăm mesele și să facem lista cumpărăturilor cât mai precis posibil astfel încât să achiziționăm alimentele de care avem strict nevoie.

Și, ce vei mânca mâine? Cartofi cu salată? Ce poți folosi din ceea ce ai deja în casă? Câți cartofi, câtă salată, ce sosuri și câte legume trebuie să cumperi, astfel încât să nu irosești nimic? Cartofii ți se par cam moi? Nu-i nimic, sunt perfecți pentru un piure gustos și rapid. Dar nu uita că primele cumpărături se fac din propriul frigider!

Majoritatea oamenilor nu-și dau seama câtă mâncare aruncă în fiecare zi

Există tot timpul ceva rămas la fundul unui borcan, o bucată de pâine uscată sau paste fierte rămase de aseară. Dar este oare necesar să facem risipă și să aruncăm ce ne rămâne? Ba din contră, putem fi creativi și putem utiliza ce avem pentru a prepara o altă masă, la fel de gustoasă.

Dacă produsele nu au depășit termenul de valabilitate, nu este necesar să arunci alimente care sunt ușor trecute de vremea lor. De exemplu, multe legume și rădăcinoase se pot înmuia ușor atunci când sunt prea coapte sau au fost lăsate prea mult pe raft. Dar acestea încă pot fi folosite la supe, piureuri sau diverse alte preparate.

Chiar și orezul de ieri poate fi transformat într-o budincă aromată cu lapte și scorțișoară. Secretul este să depozitezi resturile preparatelor în recipiente etanșe la frigider – astfel te vei bucura a doua zi de o masă gustoasă, cu minimum de efort și nu vei mai face risipă de alimente.

Caută periodic rețete și fii mai creativ cu resturile de produse alimentare pe care le ai

- Întoarce cardul -

Fii mai creativ cu resturile de produse alimentare pe care le ai

Ai făcut prea mult pui aseară? Cum poți face din acel pui un mic dejun, prânz sau cină pentru ziua următoare? Îl poți folosi cu succes într-un buritto/quesadillas, poți face niște paste dacă mai găsești niște roșii moi prin cămară. Și tot vorbind de spaghete, cu siguranță rămâi cu prea multe paste fierte uneori. Dar și acestea pot fi refolosite, preparând o budincă de paste cu brânză la cuptor sau o salată rece.

Ce facem cu painea uscata

Ce putem face cu pâinea veche și uscată?

În fiecare familie rămâne pâine pe care nu apucă nimeni să o consume. Și totuși, ce putem face cu ea?
Iată că sunt soluții creative de a refolosi pâinea în preparate delicioase!

Pesmet, ideal pentru șnițele

Pesmet, ideal pentru șnițele sau alte preparate...

Pesmet, ideal pentru șnițele

Cel mai rapid și simplu mod de a refolosi pâinea veche este de a o usca și mai tare (dacă nu este deja uscată) la cuptor și a o mixa apoi până se transformă într-un pesmet, ideal pentru șnițele sau alte preparate.

Crutoane pentru supe

Nu trebuie decât să tai feliile în cubulețe si ...

Crutoane pentru supe

Tot din pâinea veche putem face crutoane delicioase pentru supele creme. Nu trebuie decât să tai feliile în cubulețe, să o amesteci cu puțin ulei de măsline, un cățel de usturoi zdrobit și să o pui la cuptor pentru maxim 20 de minute la 190°C și ai cele mai aromate crutoane.

Timpul pentru o bruschetta!

Ți-au mai rămas bucăți de franzelă franțuzească?

Timpul pentru o bruschetta!

Ți-au mai rămas bucăți de franzelă franțuzească? Preparăm bruschetta! Feliile se freacă cu un cățel de usturoi și se garnisesc cu ingrediente la alegere: roșii, busuioc, mozzarella,  ton sau bacon. O gustare ideală și pentru un picnic în miezul verii.

Ce zici de un desert?

Despre faimosul French Toast

Nici deserturile nu sunt excluse!

Acest preparat clasic cu pâine este foarte simplu! Amesteci 250 ml de lapte cu un ou, un vârf de cuțit de scorțișoară și zahăr vanilat într-un castron mare. În acest amestec înmoi câteva felii de pâine veche care apoi se aruncă în tigaie până se rumenesc frumos! Ai un preparat delicios pentru micul dejun.

Chiar și budinca din pâine veche este o opțiune minunată! Încălzește cuptorul la 180°C și fărâmițează bine circa șapte felii de pâine într-un vas de copt. Peste acestea toarnă 2 linguri de unt topit și un amestec din patru ouă, 1/2 linguriță de scorțișoară, zahăr vanilat, 425 ml lapte, 125 de grame de zahăr și 50 de grame de stafide. Amestecă bine totul și pune tava la cuptor pentru aproximativ 45 de minute!

Vizitează Electrolux.ro

Știai ca poți găti ca un Chef chiar la tine acasă, prin simpla apăsare a unui buton?

Cu Electrolux, totul este simplificat, deoarece are o gamă variată de cuptoare intuitive, dotate cu tehnologii inovatoare ce folosesc aburul în procesul de gătire pentru preparate cu un gust excepțional: SteamBake, SteamBoost, SteamPro, SteamCrisp. Prin gătirea cu aburi sau cu ajutorul metodei SousVide, preparatele tale vor avea arome și culori mai intense și își vor păstra substanțele nutritive.
Vizitează Electrolux.ro

Ce spui de o pizza?

Pizza este opțiunea ideală pentru a pregăti ceva rapid cu resturile din frigider (mezeluri, brânză, o conservă deschisă de sos de roșii).

Chiar și resturile de friptură de pui pot fi folosite pe o pizza delicioasă, iar aroma de rumenit pe grătar o să contribuie la gust. Cel mai ofertant este pieptul de pui, care poate fi tăiat ușor în cubulețe sau fâșii. Însă, poți folosi și pulpe sau aripioare, atâta timp cât le dezosezi.

În plus, este și una din rețetele preferate de cei mici.

Set piatra pizza Electrolux

Set piatră pentru pizza de la Electrolux

Vizitează Electrolux.ro

Sfat pentru părinți

Prepararea unei pizze este o activitate minunată de a petrece timp de calitate cu copiii. Puteți sa gătiți împreună, să-i implicați în garnisirea pizzei, să le povestiți despre mâncare sănătoasă și să-i educați de mici cu privire la risipa de alimente!

Iar dacă alegi un cuptor inteligent pe care îl poți programa sau comanda direct de pe smartphone (vezi spre exemplu Cuptor cu abur SteamPro CookView WiFi Electrolux), atunci lucrurile vor merge ca pe roate!

Vizitează Electrolux.ro

Ce putem face cu resturile de legume?

Resturile legumelor, precum codițele ciupercilor – pe care mulți le aruncă – sunt ingrediente excelente pentru diferite baze de supe cremă sau un sos ce va acompania o friptură.

Nici cartofii fierți (cu sau fără coajă) nu trebuie irosiți! Aceștia pot fi folosiți în preparate precum omlete (sau o frittata), transformați în găluște cu un sos de roșii, în prepararea unei pâini sau chiar a unui desert (gogoși sau gomboți cu prune). Rețetele și ideile de a reduce risipa alimentelor sunt nenumărate, trebuie doar să aruncăm un ochi la ceea ce avem deja în casă.

Avem nevoie de electrocasnice care pot reinventa meniurile preferate, rapid și fără prea mult efort.

Dar, pentru a reuși să pregătești o mâncare delicioasă și plină de gust, cu siguranță vei avea nevoie și de ajutorul unor electrocasnice intuitive. Cele de la Electrolux, caracterizate prin design suedez și tehnologii inovatoare, pot fi o variantă excelentă.

Cu ajutorul funcțiilor multiple pe care le au cuptoarele Electrolux, poți pregăti acasă cele mai bune preparate, inspirate din meniul marilor bucătari. În felul acesta, poți diversifica meniul cu ingredientele pe care le ai deja.

De exemplu, cu funcția SteamBake poți face o pizza delicioasă cu ingredientele rămase în frigider, fie că e vorba de câteva ciuperci, câteva felii de salam sau doar un sos de roșii și puțină brânză.

Folosind funcția SteamCrisp vei obține bucăți crocante dar nicidecum uscate din resturile de pui rămas, perfecte pentru o salată, deoarece gustul și textura sunt îmbunătățite prin folosirea aburului.

De asemenea, legumele care ți se par uneori cam moi, pot fi și ele refolosite cu succes. Datorită aburului și funcției SteamBoost, acestea își vor recăpăta prospețimea, culoarea dar și aroma.

Vizitează Electrolux.ro

Gama de electrocasnice intuitive de bucătărie nu ar trebui să lipsească din nici o gospodărie

Aceasta este concepută astfel încât să ai o experiență cât mai plăcută cu gătitul, fără să depui foarte mult efort. Într-o bucătărie intuitivă, hota funcționează discret deasupra plitei, care setează temperatura ideală pentru rețeta ta, iar cuptorul știe când să adauge cantitatea potrivită de abur pentru arome intense.

Electrolux are o gamă variată de cuptoare cu ajutorul cărora poți reda savoarea și aroma fiecărui preparat reîncălzit.

Mai mult, dacă descarci aplicația My Electrolux Kitchen poți descoperi o varietate de rețete din care te poți inspira zi de zi, pentru a pregăti preparate cât mai deosebite pentru cei dragi.

Vizitează Electrolux.ro

Înscrie-te să primești un eBook gratuit

Rețete inteligente pe care le poți găti împreună cu copiii tăi

Multumim pentru mesaj. Acesta a fost trimis mai departe.
A aparut o eroare si mesajul nu a fost trimis. Incearca mai tarziu!

Nu trimitem spam. Te poți dezabona oricând dorești.