Este important să știi faptul că o modalitate simplă și eficientă de a evita risipa alimentară este congelarea fructelor și legumelor pe care le cumperi în exces, în timp util, înainte de a-și pierde prospețimea.

În plus, un alt avantaj important al congelării este faptul că ajută la conservarea substanțelor nutritive din fructele și legumele tale preferate timp de câteva luni – în așa fel încât să te poți bucura de toate proprietățile lor și în extra-sezon.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

27 Ianuarie 2022

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Așadar, dacă obișnuiești deja să depozitezi fructe și legume în congelator pentru a le prelungi durata de viață sau dacă, pur și simplu, preferi să cumperi fructe și legume gata congelate din supermarket, însă nu ai stabilit deja cum le vei consuma în momentul decongelării, iată câteva idei ușor de pus în practică. În acest articol, vei găsi 6 propuneri de rețete delicioase.

Pregătirea fructelor și legumelor este secretul

Modul în care gătești legumele și decongelezi fructele este foarte important.

Fierberea legumelor într-o cantitate mare de apă pentru o perioadă lungă de timp va distruge vitaminele. Așadar, ideal este să folosești cât mai puțină apă și să le fierbi pentru o perioadă scurtă de timp. Legumele la aburi sau sotate sunt opțiuni mult mai sănătoase decât cele preparate prin fierbere.

În cazul fructelor, se recomandă dezghețarea acestora într-un bol cu apă rece sau în frigider, prin așezarea acestora într-un recipient acoperit cu folie alimentară. Însă, trebuie să ții cont de faptul că a doua metodă necesită mai mult timp.

De exemplu, în cazul fructelor de pădure, cele care se congelează cel mai frecvent, ideală este metoda de decongelare într-un bol cu apă rece. După ce se dezgheață, se scurg și pot fi consumate sau folosite în diverse preparate.

Acum că ai aflat cât de simplu pot fi decongelate, fără a le fi afectată calitatea, este momentul să îți prezentăm 6 super rețete – rapide și foarte gustoase – pe care le poți pregăti cu ajutorul stocului de legume și fructe din congelator.

Crochete din broccoli

Aceste crochete cu broccoli și brânză sunt aromate, ușor de făcut, realizate cu ingrediente simple și ideale pentru copii. Iată rețeta pas cu pas:

Ingrediente:

  • 500 g de broccoli congelat
  • 3 ouă
  • 1 cană și ½ de brânză rasă (se folosește o cană de 250 ml)
  • 1 cană (de 250 ml) pesmet
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper măcinat

Mod de preparare:

Într-o oală cu apă clocotită și puțină sare, fierbe buchețelele de broccoli timp de 5 minute. Scurge-le, clătește-le sub jet de apă rece (pentru a opri procesul de fierbere) și scurge-le din nou foarte bine, preferabil pe un prosop curat.

Folosind un robot de bucătărie, procesează jumătate din cantitatea de broccoli pentru a obține un piure grosier. Transferă-l într-un castron mare și repetă procedura cu restul de broccoli.

Adaugă ouăle, brânza, pesmetul, sarea și piperul. Se amestecă bine și se lasă să stea 15 minute.

Între timp, preîncălzește cuptorul la 245° C.

Utilizează aproximativ 2 linguri din amestecul de broccoli pentru a face un singur crochet, rostogolește-l prin extra pesmet, apoi așează-l pe o tavă cu hârtie de copt. Repetă până termini compoziția.

Se vor coace timp de 10 minute, după care trebuie întorși/învârtiți și se continuă procesul de gătire pentru încă 7 – 10 minute sau până când devin crocanți și aurii.

Se servesc ca atare, cu un sos de maioneză sau ketchup.

Cea mai ușoară rețetă de paella

Ingrediente:

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 praz sau o ceapă, feliate
  • 110g cârnați chorizo, tocat
  • 1 linguriță de curcuma
  • 300g orez cu bob lung
  • 1l supă de pește sau de pui (fierbinte)
  • 200g mazăre congelată
  • 400g amestec de fructe de mare decongelate

Mod de preparare:

Încălzește uleiul într-o tigaie adâncă, apoi înmoaie prazul sau ceapa timp de 5 minute, fără să se rumenească. Adaugă cârnații chorizo ​​și amestecă bine până când își eliberează uleiurile. Adaugă curcuma și orezul, amestecă bine după care toarnă supa. Se aduce la fierbere timp de 15 minute, amestecând ocazional.

După acest timp, adaugă mazărea și gătește-o timp de 5 minute, încorporează fructele de mare pentru ultimele 1-2 minute sau până când orezul este gătit. Asezonează cu sare și servește imediat cu felii de lămâie.

Garnitură de păstăi verzi cu migdale

Ingrediente:

  • 500g păstăi verzi, congelate
  • 45g unt
  • 3 linguri fulgi de migdale
  • 1 lingură suc de lămâie
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

Gătește păstăile la aburi conform instrucțiunilor de pe ambalaj – maxim 20 de minute, cât să rămână crocante.

Între timp, în tigaie, topește untul la foc mediu și călește migdalele până se rumenesc, aproximativ 3 minute. Adaugă sucul de lămâie și păstăile pentru 1 minut la foc mediu, iar garnitura este gata!

Opțional: 

  • Încearcă să adaugi 1/2 linguriță zahăr brun în timp ce călești migdalele.
  • Iar dacă ești iubitor/iubitoare de iute, adaugă 1/2 linguriță fulgi de ardei iute.

Tartă rustică cu fructe

Ingrediente:

  • 140g făină
  • 1/2 linguriță sare
  • 60 ml ulei
  • 2 linguri lapte integral
  • 2 căni mix de fructe de pădure congelate, dezghețate (poți folosi și alte fructe congelate, la alegere)
  • 100g zahăr
  • 2 linguri făină de tapioca

Glazură:

  • 6 linguri zahăr pudră
  • 1 linguriță de apă
  • 1/8 linguriță extract de migdale

Mod de preparare:

Într-un castron mare, amestecă făina și sarea. Adaugă uleiul și laptele, amestecând cu o furculiță apoi frământă până obții un aluat. Învelește-l în plastic și pune-l la frigider cel puțin 1 oră.

Într-un alt castron, combină fructele cu zahărul și făina. Lasă-le să stea 15 minute.

Ia aluatul din frigider și așează-l pe o foaie de copt tapetată cu făină. Acoperă aluatul cu o altă foaie de copt și întinde-l sub formă de cerc, cu diametrul de cca 27 cm. Aruncă apoi hârtia ce a fost deasupra.

Pune amestecul de fructe în centrul aluatului, dar lasă imprejurul cercului liber – o margine de cca 5 cm. Îndoaie marginile aluatului peste fructe, lăsând centrul descoperit.

Coace tarta la 200°C timp de 25-30 de minute sau până când crusta devine maro-aurie. Când este gata, scoate tarta pe un grătar și las-o să se răcească ușor. Amestecă într-un castron ingredientele pentru glazură până la omogenizare și stropește tarta cu aceasta.

Iaurt cu fructe congelate

Ingrediente:

  • 250g fructe congelate la alegere
  • 250g iaurt grecesc
  • 1 lingură miere sau sirop de agave

Mod de preparare:

Se amestecă fructele congelate cu iaurtul și mierea sau siropul de agave într-un robot de bucătărie timp de 20 de secunde, până când obții o textură fină, ca cea de înghețată. Se pune în boluri și se poate servi imediat!

Smoothie cu fructe congelate

Ingrediente:

  • 1 banană congelată, curățată și feliată
  • 250g căpșuni congelate, zmeură sau cireșe
  • 240ml lapte
  • 120g iaurt simplu sau cu vanilie
  • 120ml suc de portocale proaspăt stors
  • 2-3 linguri de miere sau sirop de agave, după gust

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele într-un blender și procesează până la omogenizare. Toarnă amestecul în pahare și servește. Laptele integral se poate înlocui cu alt tip de laptele vegetal, iar iaurtul din lapte de vacă cu unul de soia.

Iată și alte modalități excelente de a folosi legumele congelate:

  • Combină legumele congelate cu un sos teriyaki și proteine ​​la alegere pentru un amestec rapid și gustos.
  • Folosește conopidă congelată și broccoli pentru a pregăti o caserolă cu brânză.
  • Pune legumele congelate într-o tigaie cu un ou bătut și ai o omletă sănătoasă.
  • Adaugă mixuri de legume congelate la diverse supe creme.
  • Prepară un curry cu mix de legume congelate, conopidă și năut.
  • Utilizează spanacul congelat în smoothie-uri, sosuri pentru paste și caserole.

Dar și alte utilizări delicioase pentru fructele congelate:

  • Adaugă fructe de pădure congelate într-un terci de ovăz sau în budinca de chia.
  • Folosește felii de banane congelate pentru a face un smoothie super cremos.
  • Prepară o alternativă de înghețată mai sănătoasă cu banane congelate și lapte.
  • Fierbe pe aragaz un sos rapid de fructe care poate fi folosit pe clătite, vafe, fulgi de ovăz și iaurt.

Nu uita: Un congelator bine aprovizionat este secretul multor gospodine, iar la Lidl ai opțiunea de a alege dintr-o gamă variată de fructe și legume congelate, potrivite pentru garnituri preparate rapid sau deserturi gustoase.

Fiecare rețetă nouă pe care o încerci are toate șansele să devină rețetă de familie și preferata celor mici. 

Inspiră-te din rețetele Bucătăriei Lidl și descoperă multe alte preparate noi pe care le poți încerca acasă. Pentru fiecare masă din zi și pentru fiecare gen de preparat, ai la dispoziție o mulțime de surse de inspirație. Mai mult decât atât, găsești rețete care să te ajute să pregătești mâncăruri pentru un meniu BIO, vegetarian sau de post, dar și bunătăți cu ingrediente Lidl din săptămânile tematice.

Tu ce legume și fructe plănuiești să decongelezi pentru a încerca una dintre rețetele de mai sus?