Se întâmplă deseori să achiziționezi legume, fructe sau alimente în exces, din diverse motive – fie pentru că mergi în supermarket fără o listă de cumpărături, fie pentru că nu reușești să planifici înainte un meniu zilnic sau săptămânal și adaugi în coș alimente de care nu ai cu adevărat nevoie pentru următoarele zile.

Ce faci atunci când te confrunți cu astfel de situații și îți dorești să eviți risipa alimentară? Ai la îndemână posibilitatea de a congela anumite fructe, legume și alimente, pentru o perioadă lungă de timp, fără a le afecta calitatea, textura și gustul

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

22 Noiembrie 2021

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Ce fructe, legume și alimente poți congela cu succes acasă?

Majoritatea alimentelor pot fi congelate fără a le fi afectată calitatea și fără a-și pierde nutrienții. Chiar dacă majoritatea alimentelor pot fi congelate cu succes, există o serie de sfaturi generale pe care este bine să le aplici pentru a te asigura că o să te bucuri de aceeași prospețime atunci când decongelezi alimentele.

Pași importanți în procesul de congelare a fructelor și legumelor:

  • Pasul 1: Spală bine fructele și usucă-le cu șervețele de bucătărie înainte de congelare.
  • Pasul 2: Majoritatea legumelor trebuie fierte înainte de congelare – adaugă-le în apă clocotită timp de 2-3 minute, apoi usucă-le cu un șervețel de bucătărie după răcire.
  • Pasul 3: Taie fructele și legumele în bucăți mici și așază-le în pungi ermetice.
  • Pasul 4: Nu uita să datezi fiecare pungă, pentru a avea la îndemână data congelării.

De reținut: Fructele pot fi congelate pentru o perioadă de 10-12 luni, iar legumele pentru un interval chiar mai lung, de până la 18 luni.

Carnea și peștele – cum le pregătești pentru congelare?

Carnea se spală, se feliază, se adaugă în pungi ermetice și se datează. La fel și peștele – înainte de congelare, ar trebui să fie spălat, curățat bine, feliat și așezat în pungi ermetice. Acestea rezistă cu succes în congelator timp de 4-12 luni.

Ce feluri de mâncare poți congela și reintegra cu succes în meniul din săptămânile următoare?

Pe lângă fructe, legume și alte alimente proaspete, există și anumite feluri de mâncare gătită care pot fi congelate fără probleme și consumate ulterior – o modalitate foarte bună de a salva mâncarea pe care ai pregătit-o în plus pentru una dintre mese. Preparatele pot fi păstrate cu succes în congelator pentru a fi consumate ulterior. Acest truc are două avantaje importante: în primul rând, faptul că mâncarea nu ajunge în coșul de gunoi și, în al doilea rând, faptul că familia ta se va bucura de același gust bun al mâncării chiar și după câteva săptămâni. Iată mai jos câteva exemple:

  • Supe, ciorbe, tocănițe
  • Sosuri pentru paste
  • Mâncare de mazăre sau linte
  • Sarmale sau ardei umpluți

Așadar, dacă pregătești felurile de mâncare de mai sus în cantități prea mari, le poți congela fără probleme, în borcane, pentru a evita folosirea caserolelor din plastic. Sfat: Alege un borcan cu gură largă, special proiectat pentru a rezista temperaturilor foarte scăzute.

Aceste preparate își vor păstra prospețimea în congelator, fără probleme, timp de câteva săptămâni.

Fructele și legumele congelate pentru copii – o alegere echilibrată?

Da, pentru că majoritatea fructelor și legumelor pe care alegi să le congelezi își păstrează proprietățile nutritive, gustul și textura. Excepție fac cele care au un conținut ridicat de apă – acestea își pierd textura inițială în timpul congelării.

În plus, un alt beneficiu important este faptul că există o mulțime de fructe și legume pe care nu le găsești pe tot parcursul anului în magazine, dar la tine în congelator, da. Spre bucuria celor mici, care vor savura brioșe cu afine sau un smoothie cu căpșuni și în luna decembrie.

Produsele congelate pe care le găsești direct în supermarket – o alegere bună pentru a salva timp în bucătărie

Pe lângă fructele, legumele și alimentele pe care le poți congela acasă, o altă modalitate bună de a te bucura de mâncăruri delicioase, fără a pierde mult timp în bucătărie, este să optezi pentru produsele congelate disponibile în supermarket.

La LIDL găsești o varietate mare de preparate congelate – de la mixuri de fructe și legume și preparate din carne sau pește, până la lasagna sau paste semi-preparate. Le pui în blender, la fiert sau în cuptor, după caz, și te bucuri în câteva momente de gustări delicioase, alături de cei dragi.

Există și alimente care își pierd textura sau gustul în urma congelării?

Da, iar pe câteva le regăsești în lista de mai jos – este vorba despre o selecție de alimente care trebuie congelate într-un anumit fel sau care își pierd textura și gustul în urma congelării.

  • Ouăle (nu se recomandă congelarea lor în coajă, gălbenușurile și albușurile se bat înainte, apoi se congelează)
  • Iaurtul, smântâna și maioneza își pierd textura în urma decongelării
  • Legumele cu un conținut ridicat de apă (de exemplu, salata, cartofii sau castraveții)
  • Brânzeturile își pierd textura inițială în urma decongelării

Însă, acestea sunt doar câteva excepții. Vestea bună este că majoritatea alimentelor pot fi congelate fără riscul de a le afecta calitatea și conținutul de substanțe nutritive, benefice pentru organism.

Așadar, prin pași mici, dar importanți, poți contribui la un viitor mai bun al mediului și al celor din jur. Congelarea alimentelor la timp, înainte de a expira sau de a-și pierde prospețimea este un truc util, pe care îl poți pune în practică fără prea mult efort.