Dacă spunem eco sau bio, atunci spunem și… SIMPLU!
Această abordare presupune revenirea la un stil de alimentație cu reguli care au funcționat pentru oameni de-a lungul timpului: trei mese pe zi cu mâncare gătită acasă, din alimente proaspete și bogate în nutrienți. Dar mai multe despre cum putem trăi echilibrat, ne explică doamna Dr. Ruxandra Pleșea, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.
Ce beneficii ne aduc cele 3 mese pe zi? Sațietate și sănătate!
Atunci când te simți sătul, datorită aportului echilibrat de nutrienți de la fiecare masă, este mult mai ușor să te ferești de comportamentele compulsive, atât în ceea ce privește cumpărăturile alimentare, cât și modul în care mănânci. Această abordare poate contribui la reducerea risipei alimentare, a obezității și a bolilor metabolice, toate acestea putând fi prevenite începând cu atenția acordată fiecărei farfurii.
Cum ar trebui să arate o farfurie echilibrată?
Fiecare masă trebuie să conțină următoarele proporții:
- 1/4 porție de proteine sănătoase, de proveniență animală sau vegetală (carne slabă, ouă, leguminoase, tofu, produse lactate scăzute în grăsimi);
- 1/4 porție de carbohidrați complecși (cereale integrale, pâine integrală, paste integrale);
- jumătate de farfurie de legume colorate și variate;
- o mică porție din farfurie trebuie să conțină de grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, semințe sau oleaginoase);
- un fruct proaspăt, uneori sau, dacă nu, consumat ca o gustare alături de nuci și semințe completează meniul zilnic.
În acest fel, este ușor să consumăm cele 5 porții de legume și fructe pe zi, ceea ce ne asigură aportul adecvat de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătatea noastră. De asemenea, limitând consumul excesiv de carbohidrați, putem contribui la gestionarea greutății corporale și prevenirea obezității. Adoptând o dietă bogată în legume și fructe proaspete, certificate”bio” sau “ecologice”, pâine integrală, lactate simple și nemodificate, unt în loc de margarină, uleiuri presate la rece, nuci și semințe crude și neprăjite, precum și consumul apei în defavoarea băuturilor carbogazoase, putem spori imunitatea și îmbunătăți digestia.
Este recomandat să alegem legume și fructe cât mai variate și proaspete, pentru a obține o gamă diversificată de nutrienți esențiali. Și desigur, putem să alegem și produse congelate de calitate, cum ar fi fructele și legumele, pentru a beneficia de conținutul lor nutritiv și gustos în orice moment al anului.
De asemenea, este important să menționăm că fiecare persoană poate avea nevoi nutriționale specifice, în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate și condiții medicale. Înainte de a adopta un stil de alimentație, este întotdeauna recomandat să consulți un specialist în nutriție pentru a primi sfaturi personalizate.
Alege să ai grijă. Tu câte mese consumi pe zi?
Descoperă o mulțime de rețete delicioase care pot fi realizate doar cu ingredientele rămase, în secțiunea Rețeta Responsabilă de pe Bucataria.lidl.ro. Încearcă-le acum și fă din fiecare masă o aventură culinară creativă și sustenabilă!