Depozitarea incorectă a alimentelor este una dintre cauzele care contribuie masiv la fenomenul risipei alimentare. Mulți oameni consideră că depozitarea corectă înseamnă simpla stocare a produselor în frigider sau cămară, dar de fapt, modul în care aranjăm alimentele în aceste spații și condițiile de păstrare sunt importante pentru a menține alimentele într-o stare bună pentru consum.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La bucătărie

PUBLICAT LA

17 Februarie 2021

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Fie că alegi frigiderul, congelatorul, cămara sau blatul din bucătărie,  vrem să îți împărtășim câteva trucuri pentru a-ți păstra mâncarea proaspătă pentru cât mai mult timp. Trucurile pe care le vei descoperi în rândurile următoare vor contribui pozitiv la reducerea risipei de hrană. Schimbându-ne obiceiurile putem să evităm risipa și vă încurajăm să dați mai departe și celorlalți bunele practici ale păstrării produselor alimentare.

Cum depozităm corect fructele?

Stocarea corectă a fructelor ajută la păstrarea calității și valorii nutriționale a acestora. Spre exemplu, poți să păstrezi fructele pe blatul din bucătărie, doar dacă plănuiești să le consumi în câteva zile.

Multe fructe emană etilen în procesul de coacere, și de aceea, îți recomandăm să nu le păstrezi în pungi sau cutii închise, mai ales dacă nu sunt la frigider. De pildă, bananele eliberează o cantitate mare de etilen în actul de maturație, și îți recomandăm să le păstrezi în mănunchi, înfășurând coada într-o folie biodegradabilă, pentru a limita acest proces. În anumite situații, poți folosi acest lucru în avantajul tău. Dacă ai un fruct de avocado necopt, îl poți pune într-o pungă de hârtie împreună cu o banană, și astfel, vei grăbi procesul de coacere al acestuia.[i]

Deși majoritatea dintre noi păstrează merele pe masă sau în cămară, acestea se păstrează cel mai bine în frigider, într-o pungă de plastic puțin găurită.

Fructele de pădure, zmeura, căpșunile se alterează destul de repede comparativ cu alte fructe. Cel mai bine este să le păstrezi la frigider și să le speli doar în momentul consumului. Un truc care vine în sprijinul păstrării prospețimii acestor fructe pentru o perioadă mai lungă este acela de a le clăti într-un amestec realizat din trei părți de apă și o parte de oțet, înainte de a le pune la frigider. Înainte de a le consuma, spală-le bine încă o dată, oțetul nu se va simți.[ii]

Cum stocăm corect legumele?

Ceapa și cartofii se depozitează, în mod ideal, într-un loc răcoros și întunecat. Îți recomandăm să păstrezi o mică distanță între acestea, deoarece eliberează umezeală, care duce la alterarea lor mult mai rapidă. Dacă mai sus discutam despre accelerarea procesului de coacere în preajma etilenului degajat de fructe, ei bine, acum îți spunem că, sfatul nostru este să păstrezi cartofii într-o pungă de hârtie împreună cu un măr. Etilenul produs de acesta îi va păstra proaspeți și fermi pentru o perioadă mai lungă.[iii]

Pentru a profita la maximum de roșiile tale, păstrează-le pe blatul din bucătărie. Temperatura scăzută din frigider le distruge savoarea și textura zemoasă. Același lucru este valabil și în cazul castraveților.

Țelina și alte rădăcinoase se păstrează cel mai bine la frigider și rezistă până la două săptămâni. După ce ai desfăcut ambalajul original, te sfătuim să ambalezi țelina într-o folie de aluminiu. Se va păstra proaspătă și crocantă mai multe zile. Pe de altă parte, ierburile proaspete în buchet se mențin pentru o perioadă mai lungă într-un pahar cu apă lângă geam, iar diversele frunze de salată, începând de la cea verde și până la spanac, în frigider, pe un șervet absorbant, după ce, în prealabil, le-ai pulverizat cu puțină apă.[iv]

Cum depozităm corect alimentele în frigider?

Știai că, și în interiorul frigiderului, temperatura variază puțin și, de aceea, mâncarea greșit așezată va avea șanse mai mari să se strice? Sau cu cât frigiderul este mai plin, cu atât acesta va răci mai puțin, iar alimentele se vor altera mai repede?

Iată unde este recomandat sa stocăm diverse alimente:

Raftul de sus: Recomandat pentru alimentele gata de consum, precum mâncăruri gătite sau produse ambalate corespunzător
Raftul de jos (aici temperatura este cea mai scăzută): Recomandat pentru carne crudă, pește, iaurt, brânză, lapte proaspăt sau ouă.
Sertare speciale pentru mezeluri: Dacă aveți sertar separat pentru mezeluri înseamnă că frigiderul are o circulație de aer special gândită pentru a stoca în condiții optime această categorie de produse.

Cum păstrăm carnea? Păstrează carnea pe raftul cel mai de jos al frigiderului și pentru a evita contactul cu alte alimente prin scurgere. Iar dacă nu dorești să o consumi în cel mult două zile, este de preferat să o congelezi.

- Intoarce cardul -

• Privind dintr-un alt punct de vedere, pentru a preveni riscul contaminării, mâncarea gătită trebuie depozitată separat de cea crudă.
• Nu lăsați conserve sau borcane deschise în frigider. Ele pot mucegăi ușor și pot dezvolta bacterii care pot contamina și alte alimente din frigider.
• Frigiderul trebuie curățat în mod regulat. Ajută atât împotriva bacteriilor cât și a mirosurilor neplăcute.

Sertarele pentru legume și fructe: Legumele și fructele se depozitează în sertarul special gândit pentru astfel de produse. Fructele și legumele ar trebui spălate înainte de a fi depozitate, pentru a nu permite bacteriilor să contamineze frigiderul.
Ușa frigiderului (cea mai ridicată temperatură): Recomandat pentru produse care se alterează mai greu, rezistente la fluctuațiile de temperatură. Din păcate, multă lume depozitează pe ușa frigiderului lapte și ouă, dar acest lucru nu este recomandat.

Sfaturi pentru pregătirea spațiului de stocare a mâncării în cămară și dulapuri

În cele ce urmează, vrem să îți prezentăm și câteva sfaturi despre cum să stochezi corect mâncarea în dulapuri și pe rafturile din cămară, deoarece, trebuie să recunoaștem, majoritatea dulapurilor din bucătăriile noastre sunt prea aglomerate, pline cu tot felul de alimente, pe care de multe ori uităm că le avem și nu ajungem să le consumăm la timp.

  • Menține dulapurile curate și uscate. Este de preferat ca în preajma lor să nu existe surse de căldură. La fel, rafturile din cămară.
  • Păstrează recipientele cu alimentele pe care le ai de mai mult timp mai în față, pentru a fi consumate primele.
  • Fii atent la alimentele și recipientele deteriorate.
  • Majoritatea fructelor și legumelor uscate pot fi depozitate până la 6 luni.
  • După ce ai deschis un pachet de mâncare uscată, cum ar fi pastele, depozitează-le într-un recipient special, de exemplu, într-un borcan cu capac.
  • Alege caserole și recipiente transparente pentru depozitarea alimentelor. Astfel poți avea o claritate mai bună asupra mâncărurilor pe care le ai în frigider și în dulap, și de asemenea eviți alterarea acestora.[v]

LIDL România vine în ajutorul tău cu și mai multe sfaturi despre cum poți evita risipa alimentară, prin seria Rețeta Responsabilă.  Poți afla cum  să crești eficacitatea gătitului, cum să eviți să faci risipă de mâncare, precum și alte sfaturi practice despre cum  să depozitezi corect alimentele, pentru a le păstra în stare bună pentru mai mult timp.[vi]  Iată câteva exemple:

Prin păstrarea alimentelor în locurile corespunzătoare pentru fiecare în parte, vei reuși să le păstrezi proaspete și delicioase mai mult timp. Te sfătuim să ții cont de micile trucuri pe care ți le-am prezentat și să investești în recipiente de depozitare calitative. Astfel, vei face o diferență în ceea ce privește calitatea alimentelor din casa ta, vei putea să reduci amprenta pe care tu și cei dragi o lăsați asupra mediului înconjurător și să contribui pozitiv la o schimbare la nivel global.

Referințe:

[i] Duffin, Sally. Aprilie 20 2021. 
[ii] Center for Ecotechnology. Aprilie 20 2021. 
[iii] Cosmopolitan. Aprilie 20 2021.
[iv] Fii un exemplu. Aprilie 20 2021.
[v] Eat right. Aprilie 20 2021.
[vi] LIDL. Aprilie 20 2021.

Mâncare risipită în România

[fusion_text2 /]