Știai că poți salva o treime din mâncare prin congelare?

Pentru a evita risipa alimentară, dar și pentru a-ți eficientiza bugetul, congelarea este o soluție foarte bună, mai ales dacă știm să stocăm în mod corect alimentele, pentru a le păstra toate calitățile nutriționale. Deci, cum evităm risipa alimentară și păstrăm nutrienții prin congelare, ne explică pe larg doamna Dr. Ruxandra Pleșea, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La cumpărături

PUBLICAT LA

23 August 2023

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Prin congelare corectă, conținutul de macronutrienți (proteine, vitamine, minerale) nu este afectat în niciun fel, iar micronutrienții (vitamine și minerale) se păstrează într-o proporție mare.

Uneori, alimentele congelate, inclusiv fructele și legumele, pot păstra un nivel mai ridicat de vitamine și minerale în comparație cu produsele proaspete de la raft. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt congelate imediat după recoltare, ceea ce le permite să-și mențină conținutul de micronutrienți într-o măsură mai mare decât produsele care se deteriorează rapid. Acest proces rapid de congelare poate ajuta la conservarea nutrienților esențiali.

Ce putem congela?

Pentru a asigura o congelare corectă, alimentele ar trebui uscate bine după spălare, vidate sau ambalate în mod corespunzător, întucât aerul și apa pot împiedica congelarea adecvată. Iată o lista cu alimentele pe care le putem păstra la congelator și la care nici nu ne-am fi gândit.

Brânza – se păstrează foarte bine dacă este rasă înainte și pusă într-un container.
Laptele dulce animal sau lactatele vegetale – se pot păstra într-o formă bună luni de zile la congelator și, în plus, acestea își cresc volumul prin congelare.
Ouăle – se sparg înainte și se bat bine, se păstrează într-un container pe care am notat și câte ouă au fost puse la congelat.
Legumele – cel mai bine se păstrează legumele tari (morcovii tăiați în rondele sau ardeii în cubulețe, conopida și brocoli desfacute in buchețele mai mici). În același timp, fructele și legumele mai moi (precum avocado, dovleacul) pot fi transformate în piure sau sotate înainte de a fi congelate pentru a le păstra gustul și textura.
Orezul gătit – se pune la congelator imediat după gătire și răcire.
Cartofii – se prepară piure și se lasă la răcit, apoi se pun într-o caserolă la congelator.
Pastele – se păstrează și se decongelează bine dacă sunt gătite “al dente”.
Bananele – se păstrează cel mai bine fără coajă.
Untul – se păstrează foarte bine dacă este învelit în hârtie de copt sau ras înainte
Roșiile – se pot congela fie întregi, fie tocate în blender, fie piure și se pot folosi pentru sosuri după decongelare.
Fructele de pădure – pot fi congelate într-un singur strat pe o tavă și transferate în recipiente rezistente la congelare.
Prajiturile si biscuiții, cozonacul – congelate la fel ca pâinea ambalate în pungi sau în folie de plastic.
Vinul – congelarea vinului poate fi o opțiune pentru a-l păstra pentru utilizare ulterioară în rețete culinare, cum ar fi sosuri sau marinade. Congelarea se face în recipiente de sticlă rezistente, lăsând spațiu pentru dilatare.
Mâncarea gătită și smoothie-urile – congelate în recipiente de sticlă rezistente la temperaturi scăzute.

Ce alimente nu se congelează bine:

• Anumite legume cu foarte multă apă, spre exemplu castravetele (acesta se va dezintegra, pierzându-și textura și gustul plin de prospețime) și ierburile: salata verde, ceapa verde, pătrunjelul. În timpul congelării, acestea devin ofilite și fără consistență.
Iaurtul – acesta se poate folosi direct în smoothie-uri, pentru a evita să facem risipă.
Anumite brânzeturi moi: cremă de brânză, brânzică de casă, frișcă.
Maioneza.
Cremele și supele creme.
Cafeaua.

Așadar, prin pași mici, dar importanți, poți contribui la un viitor mai bun al mediului și al celor din jur. Congelarea alimentelor la timp, înainte de a expira sau de a-și pierde prospețimea este un truc util, pe care îl poți pune în practică fără prea mult efort.