Astăzi o să abordăm un subiect interesant și anume – cum le vorbim copiilor despre respectul pentru mâncare? Cum îi putem învăța, prin joc și activități plăcute, că este important să fie atenți la ce este în farfurie și că viitorul nostru poate fi mai bun doar dacă suntem responsabili și avem grijă să cumpărăm doar cât consumăm, fără să facem risipă alimentară? Mai multe sfaturi utile despre acest subiect primim chiar de la Gabriela Maalouf – psiholog clinician, psihoterapeut, specialist parenting și, înainte de toate, mamă.

AUTOR

Andra Zoita

SFATURI PENTRU

Acasă | La cumpărături

PUBLICAT LA

18 Iulie 2022

CU SPRIJINUL

Lidl.ro

Ca părinți, ne dorim să avem copii care mănâncă echilibrat și au respect față de mâncare. Doar că respectul este ceva ce se modelează, nu se predă ca la școală. Degeaba le spunem noi că așa e bine dacă micuții nu văd responsabilitate și respect pentru mâncare în comportamentul nostru. Cum procedăm, așadar? E bine ca noi să ne întrebăm pe noi prima oară: Avem respect față de mâncare? Cumpărăm și gătim responsabil? Mâncăm atât acasă, cât și în afara casei doar atât cât avem nevoie? Sau facem risipă? Pentru a avea copii care au respect față de mâncare, e musai să avem noi, adulții, un comportament responsabil și respect față de mâncare.

Dacă reușim să facem asta, și relația cu mâncarea va fi una bună în familia noastră. Dacă noi, adulții, mâncăm echilibrat și fără să facem risipă, explicându-le copiilor de ce facem acest lucru, atunci și ei vor învăța să descopere ce le place și vor mânca în acord cu asta.

Să îi pedepsim sau să îi recompensăm pe copii cu mâncare nu este niciodată o idee bună. Acest aspect strică mereu relația unui copil cu mâncarea, nu o va mai percepe niciodată ca pe ceva ce îl ajută și îi aduce plăcere.

Pentru a ne asigura că cei mici au o relație bună cu mâncarea, dar și respect față de aceasta, întotdeauna ne putem folosi de ceea ce le place cel mai mult copiilor, și anume, jocul. Iată câteva idei interesante, numai bune de pus în practică acasă sau la cumpărături:

1. Îi putem implica în procesul de gătit, făcând chiar jocuri distractive. Un exemplu la îndemână: gătește cu ce găsești în casă și vezi ce iese. O mâncare din legumele din frigider care se apropie să își piardă prospețimea poate fi o idee interesantă. Astfel, copiii pot înțelege cât de important este să prioritizăm ce avem acasă, pot testa gustul și textura legumelor și, în același timp, conceptul de mâncare echilibrată.

2. Un alt joc poate fi reinventarea unei rețete cu ce a rămas din ziua precedentă, tocmai pentru a evita risipa alimentară. Această activitate contribuie și la dezvoltarea creativității celui mic. O idee ușor de pus în practică în momentele în care vă rămâne o porție de carne de la cină este să o refolosiți într-o salată gustoasă pentru prânz, alături de legumele pe care le aveți în frigider.

3. Încheiem printr-o ultimă, dar la fel de interesantă idee de joc, și anume vânătoarea de produse locale. Un loc bun de pus în practică acest joc este Piața Lidl, locul în care puteți găsi multe legume și fructe de la producători locali. Joaca poate continua scanând QR codurile de pe lădițele de la raft, prin intermediul cărora, cei mici pot afla ce specificații au legumele și fructele, cum se cultivă acestea și când este sezonul lor sau ce proprietăți speciale are fiecare aliment. În plus, prin accesarea site-ului surprize.lidl.ro/piatalidl, toți cei interesați pot afla de unde provin fructele și legumele de pe rafturile Lidl, trasabilitatea acestora, de la plantare până când produsul e pregătit să ajungă pe farfurie, dar și cine sunt furnizorii Lidl de legume si fructe din întreaga țară și ce povești au.

Pași simpli, dar eficienți, pentru a contribui la dezvoltarea unui viitor adult responsabil.