Pe termen lung, dacă copiii învață să prețuiască mâncarea la o vârstă fragedă, sunt mai predispuși să crească având obiceiuri bune, cum ar fi evitarea risipei de alimente.
Iar dacă vrem să combatem această risipă, trebuie să implicăm generația tânără mai mult.
Ce să faci distractiv dar educativ cu copiii:
Vizitați o fermă pentru a afla despre culturi și animale.
Plantați împreună o grădină sau chiar câteva flori, plante la ghiveci.
Planificați mese pe care le puteți găti împreună.
Discutați despre costul diferitelor alimente la supermarket.
Explică-le ce se întâmplă cu mâncarea atunci când o aruncăm.
Creează un coș de compost.
Lasă copilul sa te ajute
Învață-ți copilul ce sunt cumpărăturile inteligente, deoarece are mai multe șanse să învețe despre acestea dacă este implicat în tot acest proces. De exemplu, copilul ar putea:
- să facă inventarul produselor alimentare din casă;
- să te ajute cu lista de cumpărături;
- să aleagă produsele la supermarket;
- să gătească cu tine.
Joculețe educative pentru copii
Ce gust au alimentele urâte: oferă copilului o legumă „normală” și una „urâtă”. De exemplu, 1 morcov perfect drept și 1 morcov deformat. Pune-l să guste din fiecare (legat la ochi sau nu), apoi discutați despre asemănările și diferențele de gust. La final, folosiți-l pentru o rețetă.
Crește plante noi din resturi: aceasta este o activitate excelentă pentru copii, deoarece există o mulțime de resturi din care cresc rapid plante, în plus, oferă copiilor o imagine de ansamblu asupra ciclului de viață al unui aliment. Pune baza unei salate iceberg, rădăcina unei cepe verzi, un usturoi sau țelina într-un borcan cu apă și urmăriți cum încolțește în doar câteva zile. Plantați baza unei cepe sau a unui cățel de usturoi în sol umed. Scoateți semințele de la căpșuni, zmeură sau lămâi și puneți-le în sol umed. Există atât de multe fructe și legume ușor de cultivat!
Alte moduri de a folosi resturile: arată copiilor că există tot felul de modalități creative de a folosi resturile de alimente! Folosiți dovlecei și morcovi mai moi, banane coapte sau un avocado pentru o prăjitură sau brioșe. Păstrați cojile de citrice pentru prepararea ceaiului. Aruncați resturile de parmezan în supa cremă pentru un plus de aromă. Transformați pâinea uscată în crutoane sau budincă de pâine.
Începeți un compost: compostarea poate fi foarte distractivă pentru copii! Golirea deșeurilor într-o grămadă și transformarea grămezii de compost sunt toate activități excelente pentru ca cei mici să învețe despre descompunerea și ciclul complet de viață al unui aliment.